Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Στην τελική ευθεία η συμφωνία ΗΠΑ-Ελλάδας για τη φοροδιαφυγή

Συμφωνία με την αμερικανική IRS για ελληνικές καταθέσεις στις ΗΠΑ

 
Η συμφωνία μετά την υπογραφή θα χρειασθεί και κύρωση με νόμο που θα περάσει από την ελληνική Βουλή.     
   
Το δελτίο υπ’ αριθμόν 38 της Υπηρεσίας Εντοπίων Εσόδων, της γνωστής αμερικανικής IRS, στις 15 Δεκεμβρίου 2014 περιείχε σε μία πρόταση μια είδηση που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί «βόμβα» για τα ελληνικά τραπεζικά και φορολογικά δεδομένα. «Οι αρμόδιες αρχές κατάφεραν να προσεγγίσουν μια συμφωνία επί της ουσίας με τις ΗΠΑ για μια διακυβερνητική συμφωνία με βάση το μοντέλο 1 με την Αγκόλα, την Καμπότζη, την Ελλάδα, το Βατικανό...».

Ο λόγος για τη συμφωνία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ να εφαρμόσει τη συμφωνία FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act - Νόμος για τη συμμόρφωση λογαριασμών της αλλοδαπής με τις φορολογικές υποχρεώσεις του δικαιούχου).

Η Ελλάδα ήταν μια από τις τελευταίες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δεν είχε επικυρώσει τη σχετική συμφωνία για την ανταλλαγή πληροφοριών για λογαριασμούς υπηκόων ή εταιρειών που φορολογούνται στις ΗΠΑ και οι οποίοι έχουν καταθέσεις σε τράπεζες στην Ελλάδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι αμερικανικές αρχές περιλαμβάνουν στα εγχώρια τραπεζικά συστήματα και τράπεζες της αλλοδαπής, θυγατρικές ελληνικών, που ενσωματώνουν τα αποτελέσματα στον όμιλο. Ο συγκεκριμένος τύπος της συμφωνίας όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της IRS περιλαμβάνει την πλήρη αμοιβαιότητα, δηλαδή ο επικεφαλής της αρχής για την καταπολέμηση νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κ. Π. Νικολούδης μπορεί πλέον να ζητήσει από τράπεζες σε κάθε αμερικάνικη πολιτεία στοιχεία Ελλήνων υπηκόων με λογαριασμούς στις ΗΠΑ, όχι μόνο εάν υπάρχουν υποψίες για «ξέπλυμα» χρήματος από εγκληματικές ενέργειες, αλλά ακόμα και αν... απλά φοροδιαφεύγουν.

Αλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Βουλγαρία, έχουν υπογράψει συμφωνίες με βάση τις οποίες δίνουν στοιχεία στις ΗΠΑ αλλά δεν παίρνουν από αυτές. Η αμοιβαιότητα στην ανταλλαγή στοιχείων έγινε δυνατή χάρη στην εξασφάλιση από την ελληνική πλευρά της εμπιστευτικότητας στην επεξεργασία των δεδομένων. Αυτό κατέστη εφικτό στην επεξεργασία του σχετικού πλαισίου από την Ελληνική Ενωση Τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», από πηγές και των δύο μερών, η φράση «προσεγγίσουν μία συμφωνία» αποτυπώνει τη μονογραφή ενός κειμένου, αλλά όχι ακόμα την υπογραφή του. Μετά την υπογραφή του θα χρειασθεί και κύρωσή του με νόμο που θα περάσει από την ελληνική Βουλή.

Ο τύπος της διακυβερνητικής συμφωνίας υποχρεώνει όλες τις τράπεζες στις οποίες έχουν καταθέσεις Αμερικανοί πολίτες και εφόσον οι καταθέσεις τους είναι μεγαλύτερες από 350.000 δολάρια να αποτυπώνουν τα στοιχεία τους και εφόσον πρόκειται για εισοδήματα π.χ. από μερίσματα να τους παρακρατούν έως και 30%. Τα στοιχεία δεν θα δίνονται απευθείας στην IRS αλλά θα προωθούνται στη διεύθυνση διεθνών οικονομικών σχέσεων του υπουργείου Οικονομικών που θα έχει την ευθύνη για να τα διαβιβάζει στην αμερικανική υπηρεσία. Για τις χώρες που δεν ισχύει η αμοιβαιότητα η αμερικανική υπηρεσία μπορεί να παίρνει απευθείας τα στοιχεία από τις εγχώριες τράπεζες.
   
ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου