Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Economist: Οπλισμένη Αφροδίτη της Μήλου προκαλεί Μέρκελ

Με το διάσημο άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου να οπλοφορεί, απειλώντας τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ντύνει το εξώφυλλο του επόμενου τεύχους του ο Economist.
 
Με την Αφροδίτη να απευθύνεται στην κα Μέρκελ, ως άλλος "βρώμικος Χάρι Κάλαχαν", και να της λέει "Εμπρός Άνγκελα, φτιάξε μου τη μέρα", ο Economist σχολιάζει την "ελληνική πρόκληση στη Γερμανία και το ευρώ" (ο τίτλος του πρωτοσέλιδου).

Στο κύριο άρθρο του, το περιοδικό γράφει, χαρακτηριστικά:

"Ήταν στην Ελλάδα που, πριν από πέντε χρόνια, ξεκίνησε η καταχθόνια ευρωκρίση. Επομένως, είναι κλασικά ταιριαστό να είναι η Ελλάδα η χώρα από όπου θα ξεκινήσει η λύση, χάρη στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου".

Στη συνέχεια, γίνεται λόγος στην "απαίτηση" του Αλέξη Τσίπρα για "μεγάλο κούρεμα του ελληνικού χρέους", αλλά και στην "υπόσχεσή" του για "μείωση των δημόσιων εξόδων", για να καταλήξει, ο αρθρογράφος στο συμπέρασμα ότι ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός "έχει βάλει στο τραπέζι την μεγαλύτερη ως τώρα πρόκληση για το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα και για την Άνγκελα Μέρκελ, την καγκελάριο που έχει βάλει όλη την ήπειρο στο μονοπάτι της λιτότητας".

Ακολούθως, ο Economist αναφέρεται σε τρεις πιθανές εκβάσεις της "νέας ευρωπαϊκής κρίσης": την καλή, την καταστροφική και τον συμβιβασμό, ο οποίος "μπορεί να είναι πολύ πιο επώδυνος", ενώ το άρθρο σημειώνει ότι "ο κ. Τσίπρας έχει δίκιο ότι η ευρωπαϊκή λιτότητα είναι υπερβολική, ότι η μέχρι τώρα πολιτική της Μέρκελ την επιβάρυνε, και ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι δυνατόν να αποπληρωθεί. Αλλά έχει άδικο στο να ζητά να εγκαταλειφθεί το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων".

"Στο τέλος, είναι πιθανό η Ελλάδα να αναγκάσει την Ευρώπη να πάρει μερικές δύσκολες αποφάσεις. Με λίγη τύχη το αποτέλεσμα θα είναι θετικό: ο Αλέξης Τσίπρας θα εγκαταλείψει τον τρελό σοσιαλισμό και θα πραγματοποιήσει κάποιες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ως αντάλλαγμα για ελάφρυνση του χρέους. Όσο, όμως, η Μέρκελ συνεχίζει να αντιστέκεται στην ανάπτυξη και στη μείωση της λιτότητας, το ευρώ δεν έχει πολλές πιθανότητες επιβίωσης. Και ο μεγαλύτερος χαμένος αν συμβεί αυτό, θα είναι η ίδια η Γερμανία", καταλήγει το δημοσίευμα.
 
 
πηγή: pathfinder.gr
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου