Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Όχι σε διάσκεψη για το χρέος από Ισπανία - Πορτογαλία

Μήνυμα στη νέα ελληνική κυβέρνηση, να ξεχάσει κάθε πιθανότητα για μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος και να μην έλθει σε ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έστειλαν  δύο από τις «χώρες του ευρωπαϊκού Νότου», η Πορτογαλία και η Ισπανία. 
 Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Πέδρο Πάσους Κοέλιου, μιλώντας στο Κοινοβούλιο χώρας δήλωσε κατηγορηματικά πως η Πορτογαλία δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε ένα ευρωπαϊκό συνέδριο για αναδιάρθρωση των χρεών.
 
«Δεν θα υποστήριζα καμιά διάσκεψη που θα πρότεινε την διαγραφή ή την αναδιάρθρωση του χρέους κάνοντας έκκληση στην αλληλεγγύη των λαών της Ευρώπης», υπογράμμισε ο Πάσους Κουέλιου.

«Αυτό θα αντέβαινε στα συμφέροντα της Πορτογαλίας και των Πορτογάλων», πρόσθεσε ο επικεφαλής της κεντροδεξιάς κυβέρνησης στη Λισαβόνα, η οποία μόλις έχει αρχίσει να χαλαρώνει κατά τι τα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας τα οποία είχε επιβάλει στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής της χώρας, από το οποίο βγήκε τον περασμένο Μάιο.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει εκφράσει την επιθυμία να διοργανωθεί μια ευρωπαϊκή σύνοδος για το κρατικό χρέος —όχι μόνον αυτό της Ελλάδας— κατά το υπόδειγμα εκείνης η οποία είχε γίνει στο Λονδίνο το 1953 και είχε οδηγήσει στην διαγραφή του συνόλου του κρατικού χρέους της Γερμανίας, που βγήκε ολοσχερώς κατεστραμμένη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Σέβομαι τις αποφάσεις του ελληνικού λαού, όπως θα σεβαστώ και τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, και ελπίζω ότι οι αποφάσεις του λαού και της κυβέρνησης της Πορτογαλίας θα τύχουν επίσης σεβασμού στην Ελλάδα», συνέχισε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός.                       

Την επομένη της νίκης του ΣΥΡΙΖΑο κεντροδεξιός πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα «παραμύθια». Ο Πάσους Κουέλιου έχει εκδηλώσει επανειλημμένα την έντονη ανησυχία του για τις συνέπειες που θα έχει η εξέλιξη της κατάστασης της Ελλάδας για τις πιο αδύναμες οικονομίες της Ευρωζώνης.

«Οι χώρες αυτές γνωρίζουν ότι έχουν ένα δημόσιο χρέος αυξημένο, αλλά βιώσιμο. Ξέρουν τι τους έχει κοστίσει η διαπραγμάτευση πολύ σκληρών προγραμμάτων υπό πολύ δυσχερείς συνθήκες. Δεν πιστεύω ότι οι Πορτογάλοι θα ήθελαν να το ξαναζήσουν αυτό», έκρινε ο Πάσους Κουέλιου.
 
Την ίδια στιγμή ο  Αλβάρο Ναδάλ, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού της Ισπανία, μιλώντας σε ραδιόφωνο της Μαδρίτης ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα μπορεί να ακολουθήσει οποιαδήποτε πολιτική επιθυμεί, αρκεί να μην έρθει σε ρήξη με την Ε.Ε.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Ινίγκο Φερνάντες Ντε Μέσα, σε συνέντευξή του στο δίκτυο Europa Press κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να συμφωνήσει σύντομα με την τρόικα σε ένα «αξιόπιστο και ισχυρό πρόγραμμα» με στόχο την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ο κ. Ντε Μέσα υπενθύμισε πως η Ισπανία υπήρξε εξαιρετικά γενναιόδωρη προς την Ελλάδα, παρέχοντας της πιστώσεις 26 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή κοστίζουν στο ισπανικό κράτος τα επιδόματα ανεργία για έναν ολόκληροι χρόνο

πηγή: http://www.reporter.gr    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου