Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Μόνιμος γενικός γραμματέας: η μικρή επανάσταση στη φορολογία

Μέσα στις 123 σελίδες του πολυνομοσχεδίου που έγινε νόμος του κράτους την προηγούμενη Τετάρτη περιλαμβάνονται δεκάδες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Μια από αυτές, όμως, στοχεύει στο να κάνει μια μικρή επανάσταση στον τρόπο που διοικεί αλλά και διοικείται η Ελληνική Δημοκρατία. Για πρώτη φορά, τουλάχιστον, στα μεταπολιτευτικά χρονικά θεσπίζεται θέση ανεξάρτητου από την κυβέρνηση ανώτατου στελέχους της δημόσιας διοίκησης ο οποίος θα έχει σαφείς στόχους να πετύχει χωρίς να επηρεάζεται από κομματικές παρεμβάσεις και πελατειακού χαρακτήρα περιορισμούς και συμβιβασμούς. Πρόκειται για το Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων η θέση του οποίου δημιουργείται κατ’ απαίτηση της τρόικας και με βασικό στόχο τη βελτίωση της αποδοτικότητας του φορολογικού μηχανισμού και της καταπολέμησης της διαφθοράς σε αυτόν και της φοροδιαφυγής. Ο θεσμός του ανεξάρτητου ή μόνιμου ανώτατου δημοσίου υπαλλήλου  έχει θεσμοθετηθεί εδώ και πολλές δεκαετίες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες καθώς έχει αποδειχθεί ότι βοηθά σημαντικά στην βελτίωση της παραγωγικότητας στο δημόσιο τομέα. Το Capital.gr μέσα από ερωτήσεις και απαντήσεις αποκρυπτογραφεί τι φέρνει ο νέος θεσμός και πως θα λειτουργεί;
Πώς θα διορίζεται και για πόσο ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων;

- Ο γενικός γραμματέας θα διορίζεται με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου μετά από εισήγηση του υπουργού Οικονομικών και θα έχει πενταετή θητεία. Η θητεία αυτή θα μπορεί να ανανεωθεί με τον ίδιο τρόπο μία φορά. Με το διορισμό του υπογράφει συμβόλαιο επίτευξης ποσοτικών και ποιοτικών στόχων. Αν μετά από δυο χρόνια θητείας εμφανίζει προφανή απόκλιση από την επίτευξη των στόχων τότε μπορεί να παυθεί από τον υπουργό Οικονομικών. Ο τρόπος επιλογής του έχει αρχίσει ήδη να προκαλεί κριτική καθώς θα αποτελεί ουσιαστικά επιλογή της κυβέρνησης ψαλιδίζοντας έτσι το βαθμό ανεξαρτησίας του από αυτήν. Οι επικριτές σημειώνουν ότι η επιλογή του γενικού γραμματέα θα έπρεπε να γίνεται από τη βουλή με αυξημένη πλειοψηφία (π.χ. 180 βουλευτές) μετά από πρόταση της κυβέρνησης.

Ποια πρέπει να είναι τα προσόντα του; 

- Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει ότι ο νέος γενικός γραμματέας θα πρέπει να είναι πρόσωπο “εγνωσμένου κύρους που διαθέτει Πτυχίο Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος και, κατά προτίμηση, μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη φορολογική διοίκηση και το φορολογικό σύστημα εν γένει”. Επίσης θα πρέπει να διαθέτει σημαντική επαγγελματική εμπειρία κατά προτίμηση στον ιδιωτικό τομέα, στη φορολογική διοίκηση και το φορολογικό σύστημα. Ακόμη θα πρέπει να διαθέτει σημαντική διοικητική εμπειρία, να γνωρίζει αγγλικά και να μην έχει απασχολήσει τις φορολογικές αρχές για φοροδιαφυγή.

Ποιες θα είναι οι αρμοδιότητές του;

- Ο νέος γραμματέας θα πάρει υπ’ ευθύνη του όλο το φορολογικό μηχανισμό και συγκεκριμένα την καθημερινή λειτουργία του. Θα έχει την αρμοδιότητα να ελέγχει την απόδοση όλων των φορολογικών μονάδων, να αντικαθιστά προϊστάμενους που δεν αποδίδουν σύμφωνα με τους στόχους που τους έχουν τεθεί και να διοικεί τους υπαλλήλους σύμφωνα με τους περιορισμούς που θέτει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας. Και σε αυτό το σημείο όμως φαίνεται ότι το πολιτικό σύστημα δεν έκανε την μεγάλη υπέρβαση. Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, μια πανίσχυρη και ευαίσθητη για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής –κυρίως της επώνυμης- δεν πέρασε στην αρμοδιότητα του νέου γενικού γραμματέα. Ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ θα συνεχίσει να διορίζεται και να αντικαθίσταται ανά πάσα στιγμή από τον εκάστοτε πρωθυπουργό.

Πώς ελέγχεται η απόδοσή του;

- Έως  το τέλος Φεβρουαρίου κάθε έτους ο γενικός γραμματέας υποβάλλει αναλυτική ετήσια έκθεση απολογισμού και προγραμματισμού των δραστηριοτήτων της Γενικής Γραμματείας, η οποία συζητείται στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και αναρτάται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών.

Θα λαμβάνει και μπόνους;

- Ναι, εφόσον επιτυγχάνει καλύτερους από τους στόχους που του έχουν τεθεί. Διάταξη στο πολυνομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να παρέχει χρηματικό μπόνους στο νέο γενικό γραμματέα.

Πότε θα διοριστεί;

- Η θέσπιση της θέσης ήταν στη λίστα με τις προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της δόσης και το νέο μνημόνιο προβλέπει ότι θα πρέπει να έχει επιλεγεί ο νέος γενικός γραμματέας έως το τέλος του έτου


Πηγή:www.capital.gr/ Του Σπύρου Δημητρέλη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου