Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Στο τραπέζι η φορολόγηση των ακινήτων από το πρώτο ευρώ

Δεν αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες

Στο τραπέζι η φορολόγηση των ακινήτων από το πρώτο ευρώ

Σύσκεψη της Διακομματικής Επιτροπής για θέματα φορολογίας έγινε την Παρασκευή στο υπουργείο Οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα, κερδίζει έδαφος το σενάριο κατάργησης του αφορολόγητου ορίου, ενώ δεν προκρίνεται το ενδεχόμενο αύξησης των αντικειμενικών αξιών.

Σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάζονται, το πρώτο προβλέπει αφορολόγητο 50.000 ευρώ, το δεύτερο 100.000 ευρώ και στο τρίτο ο φόρος επιβάλλεται χωρίς αφορολόγητο όριο από το πρώτο ευρώ.

Παραλλαγές υπάρχουν και στην κλίμακα που θα επιβληθεί, με τους συντελεστές να κυμαίνονται από 0,1% έως και 1,5%-2% για αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας που υπερβαίνει τα 3 εκατ. ευρώ.

Το σύστημα των αντικειμενικών τιμών θα επκεταθεί και σε περιοχές που δεν ισχύει σήμερα, ενώ για τα αγροτεμάχια εξετάζονται ορισμένες εξαιρέσεις.

Όσον αφορά στον ενιαίο φόρο ακινήτων, πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πολύ κοντά το «κλεόιδωμα» των αποφάσεων για φόρο από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας, χωρίς αφορολόγητο, αλλά με πολύ χαμηλό συντελεστή της τάξεως του 1 τοις χιλίοις για ακίνητα αξίας έως 100.000 ευρώ. Στη συνέχεια θα υπάρχουν περίπου οκτώ κλιμάκια.

Για τα νομικά πρόσωπα (επιχειρήσεις), εξετάζεται το ενδεχόμενο να καθιερωθούν 10 συντελεστές αντί 3 που ισχύει σήμερα.

Στη σύσκεψη της Διακομματικής εξετάσθηκαν οι διατάξεις που αφορούν στη φορολογία εισοδήματος, στον ενιαίο φόρο στα ακίνητα και στις αλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου, στο νέο ποινολόγιο της Εφορίας, αλλά και η νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ.Μαυραγάνης και οι κ.κ. Α.Βεσυρόπουλος από την Νέα Δημοκρατία, Α.Μακρυπίδης από το ΠΑΣΟΚ και Σ.Παπαθανασίου από τη Δημοκρατική Αριστερά, εξέτασαν τις τελικές λεπτομέρειες του νέου φορολογικού νομοσχεδίο, το οποίο αναμένεται να παρουσιασθεί το αργότερο έως τις 23 Νοεμβρίου.

Η σύσκεψη θα επαναληφθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις ανήκουν στους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά.

Συνολικά, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκεί να εισπράξει 3 δισ. ευρώ από το ειδικό τέλος ακινήτων, τον ΦΑΠ και τις εκκρεμείς εισπράξεις φόρων.

πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου