Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Στη δημοσιότητα και η δεύτερη Πράξη

 Ερχονται ανατροπές και με τη δεύτερη Πράξη
Την εξομοίωση των συντάξεων των υπαλλήλων της Βουλής με τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα και τη μείωση των συντάξεων στο δημόσιο άνω των 3.000 ευρώ κατά 20% περιλαμβάνει η δεύτερη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τις προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Ειδικότερα, σε σχέση με τις συντάξεις των υπαλλήλων της Βουλής, εφαρμόζονται οι διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου, κατά περίπτωση, όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά για τους τακτικούς υπαλλήλους των Υπουργείων.
Ως μισθός για τον υπολογισμό της σύνταξης των ανωτέρω προσώπων λογίζεται ο συντάξιμος μισθός τακτικού υπαλλήλου Υπουργείου αντίστοιχης κατηγορίας, με τα ίδια έτη υπηρεσίας, όπως αυτός ισχύει κάθε φορά σύμφωνα με τις οικείες συνταξιοδοτικές διατάξεις. Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής έχουν εφαρμογή από 1.1.2013 για όσα από τα αναφερόμενα σε αυτές πρόσωπα υπηρετούν κατά την ημερομηνία αυτή, ανεξαρτήτως του χρόνου θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματός τους.

Συντάξεις στο Δημόσιο 

Εάν το συνολικό ποσό των συντάξεων, συμπεριλαμβανομένων και των επικουρικών καθώς και των μερισμάτων, υπερβαίνει τα 2.000,00€ και μέχρι 3.000,00€, μειώνεται το ανωτέρω συνολικό ποσό κατά 15%, ενώ εάν το ποσό αυτό υπερβαίνει τα 3.000,00€ μειώνεται το συνολικό ποσό των συντάξεων κατά 20%, αναφέρεται στην πράξη.
Διευκρινίζεται ότι από τις μειώσεις στις συντάξεις εξαιρούνται οι τετραπληγικοί και παραπληγικοί συνταξιούχοι του Δημοσίου.
Κατ’ εξαίρεση το συνολικό ετήσιο ποσό των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του επιδόματος αδείας, τα οποία καταργήθηκαν για όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου, θα εξακολουθήσει να καταβάλλεται στους τετραπληγικούς και παραπληγικούς συνταξιούχους του Δημοσίου. Το ποσό αυτό επιμεριζόμενο πλέον σε 12μηνη βάση θα καταβάλλεται κατά μήνα μαζί με τη σύνταξή τους.

Ο χρόνος καταβολής όλων των συντάξεων

Από το 2013 οι συντάξεις θα καταβάλλονται την τελευταία εργάσιμη του προηγούμενου μήνα. Χαρακτηριστικά αναφέρεται «Από 1.1.2013 ως ημερομηνία καταβολής όλων των μηνιαίων συντάξεων κύριων, επικουρικών και μερισμάτων των Ασφαλιστικών Οργανισμών αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και του Δημοσίου ορίζεται η τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την υλοποίηση του παρόντος καθώς και ο τρόπος εφαρμογής για Ασφαλιστικούς Οργανισμούς που καταβάλλουν παροχές που δεν ανάγονται σε μηνιαία βάση».

Μετά την συμπλήρωση των 65 ετών θα δίνεται το ΕΚΑΣ 

Στο πολυνομοσχέδιο προβλέπονταν ότι από 1/1/2014 το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης στους συνταξιούχους καταβάλλεται με τη συμπλήρωση του 64ου έτους της ηλικίας τους. Για λόγους δημοσιονομικούς κρίνεται αναγκαία η αύξηση του ορίου ηλικίας του δικαιούχου και η καταβολή του επιδόματος αυτού με τη συμπλήρωση του 65ου έτους. Παράλληλα, όπως αναφέρεται, η χορήγηση του ΕΚΑΣ για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους πραγματοποιείται μέχρι τη συμπλήρωση του απαιτούμενου ορίου ηλικίας σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Συντάξεις ατόμων με αναπηρία 

Από την άλλη πλευρά, από τις μειώσεις που επιβάλλονται σε όλες τις συντάξεις και οι οποίες κυμαίνονται από 5% έως 20% ανάλογα με το ύψος της σύνταξης ή του συνόλου των συντάξεων εξαιρέθηκαν μόνο οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας. Για δημοσιονομικούς λόγους κρίνεται αναγκαία η εξειδίκευση του πεδίου εξαιρέσεων, που τέθηκαν με την παραπάνω διάταξη και συγκεκριμένα επί των συνταξιούχων εκείνων στους οποίους χορηγείται το μηνιαίο εξωϊδρυματικό επίδομα, σύμφωνα με τις παρ. 1 και 2 του άρθρου 42 του ν.1140/1981, όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται, με τις διατάξεις του ν.4093/2012 ( υποπαράγραφος ΙΑ.6 περίπτωση 3) λόγω των έκτακτων δημοσιονομικών αναγκών προβλέφθηκε η κατάργηση από 1.1.2013 των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας που χορηγούνται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς στους συνταξιούχους. Εξαίρεση προβλέφθηκε μόνο ως προς την καταβολή των ποσών των δώρων και του επιδόματος αδείας που αντιστοιχούν στο επίδομα απόλυτης αναπηρίας και το επίδομα παρα-τετραπληγίας. Είναι όμως απαραίτητο να συνεχιστεί η καταβολή των εν λόγω ποσών μόνο στους συνταξιούχους εκείνους στους οποίους χορηγείται το μηνιαίο εξωϊδρυματικό επίδομα, σύμφωνα με τις παρ. 1 και 2 του άρθρου 42 του ν.1140/1981, όπως ισχύουν.
Για τη διευκόλυνση των Ασφαλιστικών Οργανισμών αλλά και των ασφαλισμένων τα ποσά του επιδόματος που αντιστοιχούν στο δώρο Χριστουγέννων, το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας θα αθροίζονται και θα επιμερίζονται πλέον σε 12μηνη βάση και το ποσό που αντιστοιχεί κατά μήνα θα καταβάλλεται μαζί με τη σύνταξη.

Διευκρινίσεις για διαθεσιμότητα 

Εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί με διαδικασίες που αφορούν ΑΜΕΑ ή είναι πολύτεκνοι, προστάτες μονογονεϊκής οικογένειας με τέκνο που συνοικεί και τους βαρύνει φορολογικά ή εργαζόμενοι των οποίων ο σύζυγος ή η σύζυγος έχει ενταχθεί και εξακολουθεί να τελεί σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα ή εργασιακή εφεδρεία, δεν τίθενται σε διαθεσιμότητα, αναφέρει μεταξύ άλλων η ΠΝΠ.

Ακόμη, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου "τακτοποιεί" εκκρεμότητες σε σχέση με την εναρμόνιση της εγχώριας νομοθεσίας με το κοινοτικό δίκαιο σε σχέση με τροποποιήσεις στον Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών καθώς και εκκρεμότητες των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ανάπτυξης, Παιδείας, Δικαιοσύνης, Υγείας και Εργασίας.

Για τις αποκρατικοποιήσεις 

Το νομικό καθεστώς που θα διέπει τις υπό αποκρατικοποίηση εταιρείες του άρθρου δεύτερου του ν.4092/2012 μετά την αποκρατικοποίησή τους. Επίσης αποσαφηνίζεται, για λόγους ασφάλειας δικαίου, ότι, μέχρι την αποκρατικοποίησή τους, οι εν λόγω εταιρείες εξακολουθούν να διέπονται από το οικείο σε αυτές καθεστώς, ανεξάρτητα από τη μεταφορά των μετοχών που κατέχει σε αυτές το Δημόσιο στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Για τον Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών 

Επέρχονται αλλαγές στις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών  προκειμένου όπως αναφέρεται "να ληφθούν υπόψη παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που υποβλήθηκαν μετά την κατάθεση του ανωτέρω σχεδίου νόμου στη Βουλή και να διασφαλισθεί άρση των οποιωνδήποτε αμφιβολιών ως προς τη συμβατότητα των ρυθμίσεων του νέου Κώδικα με τις διατάξεις του ενωσιακού δικαίου και ειδικότερα της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου της 28ης Νοεμβρίου 2006 σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει".

Για το τέλος ΑΠΕ 

Χρονικό όριο το τέλος του 2014 θέτει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, για το μηδενισμό του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ, μέσω του οποίου πληρώνονται οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες φωτοβολταϊκών, αιολικών κλπ.
Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος του 2012, η ΡΑΕ θα πρέπει να ανακοινώσει την απόφασή της για το νέο μηχανισμό υπολογισμού των τελών που καταβάλλουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού, ενώ παρέχεται δυνατότητα αναθεώρησης στο τέλος του πρώτου εξαμήνου κάθε έτους, ανάλογα με την εξέλιξη των μεγεθών του λογαριασμού ΑΠΕ.
Σε ό,τι αφορά στη μεθοδολογία, η ΡΑΕ ήδη έχει ετοιμάσει πρόταση που την έθεσε σε δημόσια διαβούλευση, (λήγει αύριο 20 Νοεμβρίου), η οποία έχει ως βάση το μοντέλο που εφαρμόζεται στην Αυστρία. Αυτό προβλέπει ένα σταθερό ποσό ανά σημείο κατανάλωσης (μετρητής ηλεκτρικού) και ένα κυμαινόμενο ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης ηλεκτρικού. Επίσης κλιμακώσεις των τελών, ανάλογα με την κατηγορία του δικτύου που είναι συνδεμένος ο καταναλωτής.
Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένο ότι στην Ελλάδα το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ αυξάνει και στο τέλος του έτους θα ξεπερνά τα 400 εκατομμύρια ευρώ (λόγω μεγάλης αύξησης της παραγωγής από ΑΠΕ, κυρίως φωτοβολταϊκά, αλλά και των στρεβλώσεων της αγοράς) αναμένεται σημαντική αύξηση του υφιστάμενου τέλους.

Ενεργειακός Επιθεωρητής 

Από την άλλη πλευρά ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις για να αποκτήσει κανείς την ιδιότητα του Ενεργειακού Επιθεωρητή και να εγγραφεί στο οικείο Μητρώο, προκειμένου να ασκήσει την εν λόγω δραστηριότητα, οι όροι και η διαδικασία για την άσκηση της δραστηριότητας του Ενεργειακού Επιθεωρητή καθώς και η ισχύς του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).
Μεταξύ άλλων ορίζεται ότι για την εγγραφή στα μητρώα Ενεργειακών Επιθεωρητών και τη διαχείριση αυτών καταβάλλεται εφάπαξ παράβολο εκατόν πενήντα (150) ευρώ και ετησίως εκατό (100) ευρώ, αντίστοιχα. Από τα νομικά πρόσωπα καταβάλλεται εφάπαξ παράβολο εκατόν πενήντα (150) ευρώ για την εγγραφή τους.
Ο υποψήφιος Ενεργειακός Επιθεωρητής πρέπει να διαθέτει τα παρακάτω προσόντα :
α) Να είναι Διπλωματούχος Μηχανικός, μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) ή Πτυχιούχος Μηχανικός Τεχνολογικής Εκπαίδευσης ή μηχανικός που έχει αποκτήσει αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων στη χώρα μας κατ΄ εφαρμογή της σχετικής ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας.
β) Να παρακολουθήσει εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και να συμμετέχει επιτυχώς σε εξετάσεις σύμφωνα με τα οριζόμενα στην 192/2011 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος. Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Για την ΕΛΣΤΑΤ 

Προκειμένου να καταστεί δυνατή η πληρωμή των ορισμένων δαπανών, προτείνεται νομοθετική ρύθμιση, όλως εξαιρετικά για την τακτοποίηση των υφιστάμενων δημοσιονομικών εκκρεμοτήτων. Όπως σημειώνεται, κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού της ΕΛ.ΣΤΑΤ. τρέχοντος οικονομικού έτους έχουν προκύψει προβλήματα στην εκκαθάριση δαπανών της ΕΛ.ΣΤΑΤ. λόγω μη τήρησης των διατάξεων που διέπουν την όλη διαδικασία πραγματοποίησης των δαπανών αυτών.

Οι εν λόγω παρεκκλίσεις οφείλονταν στον ετεροχρονισμό της απασχόλησης των συνεργατών σε σχέση με την έκδοση των σχετικών εγκριτικών αποφάσεων, στην επιτακτικά επείγουσα ανάγκη δικαστικής εκπροσώπησης της Αρχής κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012, καθώς και στην αλλαγή του νομικού πλαισίου που διέπει την έκδοση αποφάσεων για την έγκριση υπερωριακής απασχόλησης υπαλλήλων της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και στην ως εκ τούτου μη δυνατότητα αναδρομικής ισχύος της απόφασης που ενέκρινε τις υπερωρίες.

πηγή: euro2day.gr
Ρυθμίσεις κατεπειγόντων θεμάτων του ν.4046/2012 και του ν.4093/2012 - Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου - Πιέστε ΕΔΩ γιά να δείτε το πλήρες κείμενο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου