Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Πως θα φορολογούνται ενοίκια, αποζημιώσεις, εφάπαξ

Από το πρώτο ευρώ και με συντελεστή 10% θα φορολογούνται τα εισοδήματα από ακίνητα, καθώς και το εφάπαξ που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι που συνταξιοδοτούνται.

Σύμφωνα με πληροφορίες που αφορούν στο προσχέδιο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, επιβάλλεται κλίμακα για την αυτοτελή φορολόγηση των ενοικίων, η οποία θα έχει συντελεστή 10% για τα πρώτα 12.000 ευρώ εισοδήματος από ενοίκια, 30% για το εισόδημα από 12.000 – 60.000 και 45% για εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ από ενοίκια.

Παράλληλα, με την παραπάνω κλίμακα θα φορολογείται και η εφάπαξ παροχή που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι οι οποίοι συνταξιοδοτούνται.

Επίσης, αλλαγές επέρχονται και στην φορολόγηση των αποζημιώσεων απόλυσης. Για αποζημίωση έως 50.000 ο φορολογικός συντελεστής θα είναι μηδενικός. Για το πέραν των 50.000 ευρώ ποσό της αποζημίωσης, θα ισχύει η κλίμακα που θεσπίζεται για την φορολόγηση των ενοικίων.

Επίσης με το υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο επανέρχεται ο φόρος υπεραξίας στα ακίνητα με συντελεστή 20%, ο οποίος όμως επεκτείνεται και στις υπεραξίες από αμοιβαία κεφάλαια και μετοχές.

Ακόμη, αυξάνεται από 10 σε 15% ο συντελεστής αυτοτελούς φορολόγησης των τόκων κάθε μορφής κατάθεσης (repos κα). Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση αυτή θα ισχύσει από την 1/1/2014.

Στο θέμα είχε αναφερθεί εκτενώς το Κεφάλαιο στο φύλλο της 10ης Νοεμβρίου όπου σε δημοσίευμα με τίτλο "Νέα βάρη για όλους, πλην μεγάλων επιχειρήσεων και αδυνάμων" ανέφερε αναλυτικά:

Επιβαρύνσεις για τους περισσότερούς μισθωτούς, συνταξιούχους και ιδιοκτήτες ακινήτων και σίγουρες ελαφρύνσεις μόνο για τις μεγάλες επιχειρήσεις επιφυλάσσουν οι αλλαγές που έρχονται στη φορολογία εισοδήματος και ακινήτων. Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, μπαίνει στην τελική ευθεία η επεξεργασία του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να έρθει στη Βουλή έως το τέλος του μήνα και να φέρει τα πάνω κάτω σε όλο το φάσμα της φορολογητέας ύλης.

Στόχος της νέας φορολογικής μεταρρύθμισης είναι, από τη μια, να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα και, από την άλλη, να δοθεί μια γερή δόση απλοποίησης στο σύστημα, προκειμένου να γίνει πιο φιλικό στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις γενικότερα. Ωστόσο, με βάση τις έως τώρα πληροφορίες, το σύστημα φορολόγησης, ειδικά του εισοδήματος φυσικών προσώπων, όχι μόνο δεν απλοποιείται, αλλά γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο και δυσνόητο για τους φορολογουμένους.

Μέσω νέας φορολογικής κλίμακας, θέσπισης ενιαίου φόρου κατοχής ακινήτων, κατάργησης των περισσότερων απαλλαγών στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, μείωσης των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων, ειδικών κλιμάκων υπολογισμού του φόρου για επαγγελματίες και εισόδημα από ενοίκια, θα γίνουν μετατοπίσεις του φορολογικού φορτίου από ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων σε άλλες, με στόχο τη δημιουργία και ενός δικαιότερου συστήματος.

Το «Κ» παρουσιάζει αναλυτικά τις αλλαγές που έρχονται, μαζί με συγκεκριμένα παραδείγματα για το νέο τοπίο στη φορολόγηση εισοδημάτων από κάθε πηγή.

Η νέα φορολογική κλίμακα των μισθωτών-συνταξιούχων θα είναι πρωτοφανούς «λειτουργίας», καθώς θα προβλέπει έκπτωση κατά τον υπολογισμό του φόρου, και μάλιστα χωρίς δικαιολογητικά. Η έκπτωση αυτή έχει ουσιαστικό στόχο να καταργήσει το όφελος από το σημερινό αφορολόγητο όριο για τα μεσαία και τα υψηλά εισοδήματα και να προσφέρει οριακή ελάφρυνση στα χαμηλά εισοδήματα.

Ειδικότερα, η νέα φορολογική κλίμακα θα έχει 3 κλιμάκια και μηδενικό αφορολόγητο. Το πρώτο κλιμάκιο θα εφαρμόζεται έως εισόδημα 25.000 ευρώ και θα έχει συντελεστή 21%, το δεύτερο θα κυμαίνεται από 25.000 έως 47.000 και θα έχει συντελεστή 36% και το τρίτο κλιμάκιο θα εφαρμόζεται σε υψηλότερο εισόδημα με συντελεστή 45%. Θεσπίζεται έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ, που θα δίνεται ολόκληρη σε όσους έχουν εισόδημα έως 18.000 ευρώ. Για εισόδημα από 18.000 και έως 29.000 η έκπτωση θα μειώνεται κατά 50 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ επιπλέον εισοδήματος, ενώ για εισοδήματα άνω των 29.000 η έκπτωση θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ επιπλέον εισοδήματος.

Παράλληλα, καταργούνται όλες οι εκπτώσεις φόρου λόγω δαπανών, πλην αυτών που αφορούν ιατρικές δαπάνες και νοσήλια (θα αφαιρείται από το εισόδημα που υπερβαίνει το 10% του δηλωθέντος εισοδήματος), ασφάλιστρα (διατηρείται έκπτωση έως 240 ευρώ), δωρεές προς το Δημόσιο και καταβολή διατροφής προς τον πρώην ή την πρώην σύζυγο. Από τις παραπάνω αλλαγές επέρχεται ελάφρυνση του φορολογικού βάρους σε μισθωτούς και συνταξιούχους με εισόδημα έως 25.000 ευρώ χωρίς παιδιά και από εκεί και πάνω υπάρχουν επιβαρύνσεις.

Για όσους έχουν ένα παιδί υπάρχει ελάφρυνση μόνο για όσους έχουν εισόδημα έως 12.000 ευρώ, για όσους έχουν δύο παιδιά ή περισσότερα υπάρχει ελάφρυνση για όσους έχουν εισόδημα έως 9.000 ευρώ και από εκεί και πάνω υπάρχουν επιβαρύνσεις, ενώ για όσους έχουν δύο ή περισσότερα παιδιά η ελάφρυνση σταματά σε όσους έχουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ και από εκεί και πάνω επέρχονται επιβαρύνσεις. Η ελάφρυνση αυτή, ωστόσο, προέρχεται μόνο από τη νέα φορολογική κλίμακα.

Ακόμα και αυτοί που με τη νέα κλίμακα ωφελούνται χάνουν το όποιο όφελος, εφόσον πραγματοποιούν δαπάνες οι οποίες με το σημερινό σύστημα μειώνουν τον φόρο (π.χ., δαπάνη ενοικίου κύριας κατοικίας, τόκων πρώτης κατοικίας κ.ά.). Ουσιαστικά επέρχονται πολύ μεγάλες επιβαρύνσεις σε μισθωτούς με μεσαία και υψηλά εισοδήματα και πολύ μικρές ελαφρύνσεις σε μισθωτούς με χαμηλό εισόδημα. Και αυτοί, όμως, χάνουν την ελάφρυνση της νέας κλίμακας,  αν έχουν δαπάνες που σήμερα εκπίπτουν (π.χ., ενοίκιο).

Παραδείγματα

* Μισθωτός με ένα παιδί, ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ και δαπάνη ενοικίου 3.600 ευρώ. Με το σημερινό σύστημα του αναλογεί φόρος κλίμακας 500 ευρώ. Του αφαιρείται, όμως, ποσό φόρου 100 ευρώ λόγω της δαπάνης ενοικίου (10% της δαπάνης, η οποία αναγνωρίζεται έως 1.000 ευρώ). Και το τελικό ποσό φόρου ανέρχεται σε 400 ευρώ. Με τη νέα φορολογική κλίμακα, του αναλογεί φόρος 570 ευρώ, ο οποίος, όμως, δεν μειώνεται, επειδή καταργείται η έκπτωση φόρου λόγω ενοικίων.

* Μισθωτός με ετήσιο εισόδημα40.000 ευρώ και δύο παιδιά, ο οποίος έχει ετήσια δαπάνη τόκων για πρώτη κατοικία 3.600 ευρώ και ιατρικές δαπάνες 3.000 ευρώ. Με το υφιστάμενο σύστημα, του αναλογεί φόρος κλίμακας 8.420 ευρώ. Το ποσό αυτό μειώνεται κατά 360 ευρώ, λόγω της έκπτωσης για τους τόκους, και κατά επιπλέον 300 ευρώ, λόγω της έκπτωσης για τις ιατρικές δαπάνες. Έτσι, καταβάλλει φόρο 7.760 ευρώ. Με το νέο σύστημα, θα κληθεί να καταβάλει φόρο 10.350 ευρώ χωρίς καμία έκπτωση φόρου, διότι καταργείται η έκπτωση λόγω τόκων, ενώ δεν αναγνωρίζονται οι ιατρικές δαπάνες, καθώς δεν ξεπερνούν το 10% του εισοδήματος (είναι 3.000 ευρώ, ενώ το 10% του εισοδήματος είναι 4.000 ευρώ).

Ελεύθεροι επαγγελματίες - ατομικές επιχειρήσεις 

Καθιερώνεται μίνι φορολογική κλίμακα, χωρίς αφορολόγητο όριο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις. Το πρώτο κλιμάκιο θα φτάνει έως τα 50.000 ευρώ και θα έχει συντελεστή 26% και το δεύτερο θα επιβάλλεται σε υψηλότερο εισόδημα με συντελεστή 33%. Η κλίμακα αυτή φέρνει πολύ μεγάλες επιβαρύνσεις σε όσους έχουν εισόδημα έως 55.000 ευρώ από ελευθέριο επάγγελμα και ατομική επιχείρηση και ελαφρύνσεις για μεγαλύτερα εισοδήματα, οι οποίες όμως ψαλιδίζονται, λόγω της κατάργησης φοροαπαλλαγών.

Ωστόσο, από το εισόδημά τους θα εκπίπτει το σύνολο των ασφαλιστικών τους εισφορών, αντί για το 10% της δαπάνης από τον φόρο που εκπίπτει σήμερα. Να σημειωθεί ότι όσοι επαγγελματίες έχουν ως επαγγελματική έδρα την κατοικία τους, έχουν έως τρεις πελάτες και έκαναν έναρξη εργασιών έως και τις 31/12/2011 θα φορολογούνται ως μισθωτοί.

Παραδείγματα 

* Ελεύθερος επαγγελματίας χωρίς παιδιά, με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ και ασφαλιστικές εισφορές 2 .400 ευρώ. Με το σημερινό σύστημα καταβάλλει φόρο εισοδήματος 2.180 ευρώ (2.420 φόρο κλίμακας, ο οποίος μειώνεται κατά 240 ευρώ λόγω έκπτωσης 10% από τον φόρο της δαπάνης εισφορών). Με το νέο σύστημα, θα κληθεί να πληρώσει φόρο 4.576 ευρώ, δηλαδή 2.396 ευρώ περισσότερα.

* Επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 100.000 ευρώ και ασφαλιστικές εισφορές 5.000 ευρώ. Με το σημερινό σύστημα καταβάλλει φόρο εισοδήματος 31.920 ευρώ. Με το νέο σύστημα, θα καταβάλλει φόρο 27.850 ευρώ, δηλαδή 4.070 ευρώ λιγότερα.

Ιδιοκτήτες Ακινήτων 

Για τα ακίνητα, τόσο για την κατοχή τους όσο και για το εισόδημα που φέρνουν στον ιδιοκτήτη τους, επέρχονται σημαντικές αλλαγές. Ειδικότερα, το «χαράτσι» στα ακίνητα και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας θα αντικατασταθούν με έναν ενιαίο φόρο ακινήτων, ο οποίος, σύμφωνα με τα τελευταία σενάρια που εξετάζονται στο υπουργείο Οικονομικών, δεν θα έχει αφορολόγητο όριο. Για αξία έως 100.000 ευρώ εξετάζεται ο φορολογικός συντελεστής να είναι 0,2% και για υψηλότερη αξία να υπάρχει κλιμάκωση (με άλλα 7 ή 8 κλιμάκια) και συντελεστές έως 2% (π.χ., για την αξία ακίνητης περιουσίας άνω των 5 εκατ. ευρώ). Να σημειωθεί ότι ο νέος φόρος θα διευρύνει σημαντικά τη φορολογική βάση στη φορολογία ακινήτων, καθώς θα αρχίσουν να φορολογούνται και τα αγροτεμάχια. Ειδικά για το 2013, καθώς δεν είναι ακόμη εφικτός ο υπολογισμός αντικειμενικής αξίας στα αγροτεμάχια, εξετάζεται να επιβληθεί φόρος ανά στρέμμα αγροτεμαχίου. Όσο για τα εισοδήματα από ενοίκια, θα φορολογούνται αυτοτελώς βάσει φορολογικής κλίμακας, και μάλιστα από το πρώτο ευρώ. Η νέα κλίμακα δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, ωστόσο το πρώτο κλιμάκιο αναμένεται να έχει συντελεστή φορολόγησης των ενοικίων με 10% και για εισόδημα από ενοίκια έως 10.000 ευρώ.

Με τις παραπάνω αλλαγές, αναμένεται να υπάρξει ελάφρυνση από τον φόρο κατοχής ακινήτων για τους φορολογουμένους με μία και μόνη κατοικία, καθώς ο φόρος ακινήτων που θα κληθούν να πληρώσουν θα είναι λιγότερος σε σχέση με το «χαράτσι» που καταβάλλουν σήμερα. Όσον αφορά τους φορολογουμένους με εισόδημα από ενοίκια, κερδισμένοι θα είναι όσοι έχουν μεσαίο έως υψηλό εισόδημα από μισθώματα, καθώς το εισόδημα αυτό δεν θα προστίθεται πλέον στην κλίμακα φο-ρολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, φτάνοντας να φορολογείται έως 45%, αλλά θα φορολογείται με χαμηλότερους συντελεστές. Επίσης, κερδισμένοι θα είναι οι μικροϊδιοκτήτες οι οποίοι έχουν και εισόδημα από εργασία, καθώς το εισόδημα από ενοίκιο θα φορολογείται πλέον με χαμηλότερο συντελεστή, αντί να προστίθεται στο συνολικό τους εισόδημα και να φορολογείται με προοδευτικά μεγαλύτερους συντελεστές, με βάση τη φορολογική κλίμακα που ισχύει σήμερα.

Επιχειρήσεις

Οι μόνοι σίγουρα κερδισμένοι από τη νέα φορολογική μεταρρύθμιση θα είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις (Α.Ε.), ενώ θα προκύψουν επιβαρύνσεις για τιs μικρότερες, λόγω της φορολόγησης τους με βάση την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών. Ειδικότερα σήμερα τα κέρδη των Α.Ε. φορολογούνται με συντελεστή 20% στο επίπεδο της επιχείρησης και επιβάλλεται συντελεστής 25%, εφόσον τα κέρδη διανεμηθούν.

Ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής τους, κατά συνέπεια, ανέρχεται στο 40%. Τα σχέδια του ΥΠΟΙΚ προβλέπουν τη θέσπιση τελικού συντελεστή φορολόγησης κερδών στο 28%, είτε με μηδενικό φόρο στα μερίσματα και εφαρμογή του συντελεστή στο επίπεδο της επιχείρησης είτε με την επιβολή συντελεστή 15% στο επίπεδο της επιχείρησης και 15% στη διανομή μερίσματος (συνολική φορολόγηση 27,75%).

Για τις μικρές επιχειρήσεις (Ο.Ε., Ε.Ε. κ.ά.) επέρχεται κατά κανόνα αύξηση του φορολογικού βάρους, καθώς, ενώ σήμερα τα κέρδη τους φορολογούνται με συντελεστή 20%, ο φόρος τους θα υπολογίζεται με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών, που θα έχει συντελεστές 26% έως τα 50.000 ευρώ και 33% για υψηλότερα κέρδη.

Επίσης, λόγω των αλλαγών, χάνεται και το όφελος των μικρομεσαίων εταίρων (π.χ., σε Ο.Ε.), οι οποίοι φορολογούνταν με συντελεστή 20% για το 50% των κερδών τους και με βάση τη φορολογική κλίμακα (η οποία έχει και αφορολόγητο) για το υπόλοιπο 50%.

H εξίσωση της φορολόγησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων - επαγγελματιών γίνεται ώστε να εξορθολογιστεί το φορολογικό σύστημα.


Πηγή:www.capital.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου