Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Απτά εισπρακτικά αποτελέσματα από φοροελέγχους σε εύπορους

Και ένα καλό νέο από το μέτωπο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής προκύπτει από στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τις εισπράξεις φόρων μετά τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων. Από τα 100 ευρώ που βεβαιώνονται μετά από ελέγχους σε φορολογούμενους “μεγάλου πλούτου” περίπου τα 80 εισπράττονται άμεσα.

Το ΥΠΟΙΚ διενεργεί  την τελευταία διετία ελέγχους σε “αυταπασχολούμενους και σε άτομα μεγάλου πλούτου”. Φορολογούμενοι μεγάλου πλούτου, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση που έχει γίνει είναι αυτοί που πληρούν ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω κριτήρια:

- η αξία της ακίνητης περιουσίας τους (του  ιδίου του φορολογούμενου, της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων), υπερβαίνει  το ποσό των δύο εκατομμυρίων ευρώ

- η ετήσια δαπάνη διαβίωσης, σύμφωνα με τα τεκμήρια διαβίωσης (πισίνες, ΙΧ, κατοικίες κα) υπερβαίνει το ποσό των εκατόν πενήντα χιλιάδων ευρώ

- τα ποσά που εμπίπτουν στο τεκμήριο απόκτησης περιουσιακών στοιχείων  (δαπάνη για αφορά ακινήτων, ΙΧ, σκαφών αναψυχής κα) υπερβαίνουν το ποσό των τετρακοσίων χιλιάδων ευρώ

- φορολογούμενοι στους οποίοι μετά το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών εντοπίζονται πολύ υψηλές καταθέσεις που δεν έχουν δηλωθεί στην εφορία.
Με βάση τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ από το 2011 έως σήμερα έχουν ολοκληρωθεί 467 έλεγχοι σε ισάριθμους φορολογούμενους. Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από το ΣΔΟΕ και τα Περιφερειακά και Διαπεριφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα του υπουργείου Οικονομικών. Από αυτούς τους ελέγχους βεβαιώθηκαν συνολικά 19,1 εκατ. ευρώ τα οποία αφορούν πρόσθετους φόρους και πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις και απόκρυψη εισοδήματος. Από το ποσό αυτό το δημόσιο έχει ήδη εισπράξει το ποσό των 15,3 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 79,9% του συνόλου.

Αρμόδια στελέχη του ΥΠΟΙΚ σημειώνουν ότι οι έλεγχοι σε φορολογούμενους μεγάλου πλούτου αποδίδουν εισπρακτικά καθώς στη συγκεκριμένη κατηγορία φορολογούμενων υπάρχει πολύ μεγάλη φοροδοτική ικανότητα. Επίσης σε πολλές περιπτώσεις που οι φορολογούμενοι μεγάλου πλούτου καταθέτουν προσφυγές εναντίον των αποτελεσμάτων του φορολογικού ελέγχου καταβάλλουν το 50% των φόρων και προστίμων που τους βεβαιώνονται, όπως προβλέπει η φορολογική νομοθεσία. Κάθε μήνα ολοκληρώνονται περίπου 30 έλεγχοι σε ισάριθμους φορολογούμενους μεγάλου πλούτου και αφορούν κυρίως τη βεβαίωση πρόσθετων φόρων για ποσά που εντοπίσθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Με βάση τους στόχους που περιλαμβάνονται στην επικαιροποίηση του μνημονίου του περασμένου θα πρέπει έως το τέλος του έτους να έχουν ολοκληρωθεί 1.300 έλεγχοι. Ο στόχος αυτός δεν πρόκειται, όπως δείχνουν τα στοιχεία, να επιτευχθεί. Οι ελεγκτικές αρχές αποδίδουν ευθύνες για τις καθυστερήσεις στο βραδύ ρυθμό με τον οποίο παρέχουν οι τράπεζες στοιχεία για τις τραπεζικές καταθέσεις των πελατών τους. Πολύ μικρή εισπραξιμότητα παρουσιάζουν οι έλεγχοι για τη μη απόδοση ΦΠΑ. Από τις αρχές του 2011 έχουν βεβαιωθεί 365,6 εκατ. ευρώ και έχουν εισπραχθεί 76,1 δισ ευρώ, δηλαδή το 20,83%.


Πηγή:.capital.gr/Του Σπύρου Δημητρέλη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου