Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Γαλλική υποστήριξη: Ασφάλιση εξαγωγών προς την Ελλάδα

Ανάσα για την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι η ενεργοποίηση της απόφασης της γαλλικής κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει κρατικές εγγυήσεις για την ασφαλιστική κάλυψη των γαλλικών εταιριών που εξάγουν στην Ελλάδα. Αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί την εκ νέου δραστηριοποίηση της Coface στην Ελλάδα.

Το πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ που διαβάζεται προέρχεται από τη συνάδελφο Αλεξάνδρα Γκίτση και το ενδιαφέρον επιχειρηματικό ιστοχώρο «euro2day.gr», δίνει την αίσθηση ότι οι συμφωνίες της COSCO με την HP που ευεργετεί τη γεωπολιτική θέση της χώρας και ιδιαιτέρως σε πρώτη φάση τη χειμαζόμενη ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλά και την πρόθεση της UNILEVER να παρασκευάζει 100 από τα προϊόντα της στην Ελλάδα δημιουργώντας θέσεις εργασίας με αιχμή τη θυγατρική της «ΕΛΑΪΣ», η νέα αυτή εξέλιξη αποτελεί πραγματική ανάσα για την ελληνική αγορά, όπου το τελευταίο διάστημα είχαν αρχίσει να παρατηρούνται κάποιες ελλείψεις προϊόντων κάποιες εκ των οποίων σημαντικές.

Της κίνησης αυτής είχαν προηγηθεί αφενός επιστολή παρέμβασης που είχε στείλει στον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ο Γ. Στουρνάρας, όταν ήταν υπηρεσιακός υπουργός Ανάπτυξης, και αφετέρου οι επιστολές που έχει στείλει το τελευταίο διάστημα το υπουργείο Ανάπτυξης σε όλα τα κράτη μέλη. Ουσιαστικά, με τις εν λόγω επιστολές ζητείται από τα υπουργεία Οικονομικών να παράσχουν εγγυήσεις στους ασφαλιστικούς τους ομίλους, οι οποίοι και σταδιακά αίρουν το εμπάργκο στις ασφαλίσεις των εξαγωγικών πιστώσεων προς την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Απριλίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με δική της πρωτοβουλία, προχώρησε σε τροπολογία ανακοίνωσης, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα Non-Marketable Country, προκειμένου οι ιδιωτικοί οργανισμοί ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων να μπορούν να ασφαλίζουν τις εξαγωγικές πιστώσεις προς τη χώρα μας, εφόσον τα υπουργεία Οικονομικών των χωρών μελών συμφωνούν να παράσχουν καλύψεις σε περιπτώσεις αποζημιώσεων.

Από τις συνολικά 23 επιστολές που έχουν αποσταλεί στα κράτη μέλη η ελληνική πλευρά έχει λάβει 19 απαντήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, κομβικό σημείο για την ενεργοποίηση αντίστοιχων μέτρων, με αυτό που αποφάσισε η γαλλική πλευρά, είναι η εκταμίευση της δόσης και η πολιτική σταθερότητα της χώρας.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, μια θετική αντίστοιχη εξέλιξη και από άλλα κράτη μέλη θα βελτιώσει το επιχειρηματικό κλίμα και θα δώσει ανάσα στις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.

Σήμερα, οι Έλληνες εισαγωγείς υποχρεούνται να προκαταβάλουν την αξία των προϊόντων που εισάγουν, γεγονός που δυσχεραίνει τη θέση τους, η οποία είναι ήδη βεβαρημένη από την έλλειψη παροχής χρηματοδότησης από τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες. Παράλληλα, καταγράφονται και παράπλευρες απώλειες και σε πολλές ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, οι οποίες χρησιμοποιούν εισαγόμενες πρώτες ύλες για να ετοιμάσουν τις εξαγωγικές παραγγελίες από πελάτες του εξωτερικού.

πηγή: defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου