Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος το Νοέμβριο

Την αύξηση των Επιτροπών Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών που θα εξετάζουν φορολογικές υποθέσεις άνω των 300.000 ευρώ, την αλλαγή του ΚΒΣ και την κατάθεση νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος προανήγγειλε σήμερα από τη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Εύβοιας της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Δημήτριου Αναγνωστάκη.

Ο βουλευτής υποστήριζε πως με τα τωρινά δεδομένα, η Επιτροπή Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών συνεδριάζει 4 φορές το μήνα και εξετάζει στην καλύτερη των περιπτώσεων 5 με 6 υποθέσεις κάθε φορά, όταν τη δεδομένη χρονική στιγμή οι υποθέσεις ξεπερνούν τις 1.400.

Ο κ. Μαυραγάνης ξεκαθάρισε πως οι εκκρεμείς υποθέσεις ανέρχονται σε 265 και όχι σε 1.400 και εξήγησε μέσα σε μια υπόθεση μπορεί να περιλαμβάνονται περισσότερες διαφορές σχετικές με τη φορολογία εισοδήματος των Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, κ.α..

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η Επιτροπή Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών εξετάζει προαιρετικά φορολογικές υποθέσεις άνω των 50.000 ευρώ και υποχρεωτικά υποθέσεις άνω των 300.000 ευρώ.

Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης προανήγγειλε την κατάθεση μέσα στις επόμενες εβδομάδες σχεδίου νομοθετικής διάταξης το οποίο μεταξύ άλλων θα προβλέπει την αύξηση του αριθμού των Επιτροπών Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών.

Στην παρατήρηση του κ. Αυγενάκη ότι αν υπήρχαν περισσότερες επιτροπές και υπήρχαν περισσότερες συνεδριάσεις θα μπορούσε να συγκεντρωθεί με μετριοπαθείς προβλέψεις τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ ο κ. Μαυραγάνης αποσαφήνισε πως μπορεί οι βεβαιωμένοι φόροι και οι προσαυξήσεις από φορολογικές διαφορές να ανέρχονται στα 1,2 δισ. ευρώ, αλλά το ποσό αυτό δεν είναι άμεσα εισπρακτέο καθώς το ποσό μειώνεται εάν ο φορολογούμενος συμβιβάζεται, ενώ όταν προσφεύγει στη Δικαιοσύνη το βεβαιωμένο ποσό εισπράττεται συνολικά μετά την εκδίκαση της υπόθεσης.

Ο υφυπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ακόμη την εισαγωγή του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Όπως είπε στο πλαίσιο του νέου Κώδικα τα 33 άρθρα του ΚΒΣ θα μειωθούν σε 12.

Ακόμη, ο κ. Μαυραγάνης είπε πως μέσα στο Νοέμβριο θα υπάρξει νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος και νέο ποινολόγιο που θα εξορθολογίζει τις ποινές ώστε οι προσαυξήσεις να μην φθάνουν σε μη ρεαλιστικά επίπεδα.

Πηγή 24h.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου