Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

Με έξι μεγάλους κινδύνους θα βρεθεί αντιμέτωπη η Ευρώπη το 2013

Επενδυτές προσοχή: Πως πρέπει να κινηθείτε με φόντο τις εξελίξεις σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία και… Κίνα

Αντιμέτωπη με μια σειρά από σημαντικά risk events θα βρεθεί η Ευρώπη τη νέα χρονιά, τα οποία αναμένεται να καθορίσουν τόσο την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ, όσο και της παγκόσμιας οικονομίας. 
Ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, οι εκλογικές αναμετρήσεις σε Ιταλία και Γερμανία, το ενδεχόμενο ισπανικής διάσωσης, το ρίσκο που αντιμετωπίζει η Γαλλία και η αναπτυξιακή πορεία της Κίνας, θα βρεθούν στο επίκεντρο τη νέα χρονιά.

Ο κίνδυνος Grexit
Με τη βοήθεια των διεθνών πιστωτών, η Ελλάδα επιβίωσε και το 2012 εντός της ευροζώνης, αλλά το 2013 θα είναι η χρονιά – ορόσημο που είτε θα τα καταφέρει, είτε θα βυθιστεί ακόμα βαθύτερα στην κρίση, όπως άλλωστε δήλωσε την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας.
Για τους αναλυτές της Saxo Bank, η κοινωνική αναταραχή είναι ένα μεγάλο ζήτημα, και μόνο αν προκληθεί, θα οδηγηθεί σε έξοδο από το ευρώ η χώρα.
Οι αναλυτές συμβουλεύουν τους επενδυτές να επενδύσουν σε ευρωπαϊκές μετοχές και ισχυρές εξαγωγικές εταιρείες της Ελλάδας.
Στην περίπτωση εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, το κύριο χαρακτηριστικό των αγορών θα είναι το έντονο volatility, ωστόσο μια τέτοια εξέλιξη είναι απίθανο να προκαλέσει ένα παρατεταμένο selloff, εκτιμά ο Morten Kongshaug, κορυφαίος στρατηγικός αναλυτής της Danske Bank. Τονίζει επίσης ότι οι αρνητικές επιπτώσεις δεν θα επεκταθούν σε Ιταλία και Ισπανία, από τη στιγμή που οι δύο χώρες δεν παρουσιάζουν ομοιότητες με την ελληνική περίπτωση. Αντιθέτως, μια Grexit θα αποτελέσει αγοραστική ευκαιρία για τους επενδυτές.
Η εισαγωγή σε ένα πιο αδύναμο νόμισμα όπως είναι η δραχμή, θα ενισχύσει παράλληλα την εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας, καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις θα καταστούν πιο ανταγωνιστικές.
To Marketwatch σημειώνει ότι ανάμεσα στις μεγαλύτερες εξαγωγικές εταιρείες της Ελλάδας, συγκαταλέγονται οι ΕΛΒΑΛ, Βιοχάλκο και Τιτάνας.



Η εκλογική αναμέτρηση στην Ιταλία
Το πολιτικό… δράμα που εκτυλίσσεται στην Ιταλία τον τελευταίο μήνα, στον απόηχο της παραίτησης του πρωθυπουργού Mario Monti και των γεγονότων που προηγήθηκαν αυτής, οδήγησε στα ύψη τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, πριν υποχωρήσουν και πάλι στο 4,5% για τη 10ετία την εβδομάδα που μας πέρασε.
Στις 6 Δεκεμβρίου, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Silvio Berlusconi, τράβηξε την… πρίζα της κυβέρνησης του τεχνοκράτη Mario Monti, με το κόμμα του να αποσύρει τη στήριξη προς την κυβέρνησή του. Αρχικά η διεξαγωγή εκλογών είχε οριστεί για τον Απρίλιο, ωστόσο το πιθανότερο είναι ότι θα διεξαχθούν το Φεβρουάριο.
Σε ανάλυσή του το Marketwatsch, συμβουλεύει τους επενδυτές να αγοράσουν ιταλικά και ισπανικά ομόλογα. Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Norbert Aul, στρατηγικός αναλυτής της RBC Capital Markets,  η πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί στην Ιταλία δεν αλλάζει την θετική άποψη του οίκου για την περιφέρεια της ευροζώνης.
Ενδεχομένως η αρχή του 2013 να «ταρακουνηθεί» κάπως  λόγω των πρόωρων εκλογών στην Ιταλία και του ενδεχόμενου αιτήματος βοήθειας από την Ισπανία, ωστόσο στο σύνολό του θα είναι θετικό για την περιφέρεια, σύμφωνα με την RBC Capital Markets.

Ενδεχόμενο αίτημα στήριξης από την Ισπανία
Λίγοι είναι οι αναλυτές που πιστεύουν ότι η Ισπανία θα τα καταφέρει για άλλη μια χρονιά χωρίς τη βοήθεια των μηχανισμών διάσωσης της ευροζώνης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει «χαλαρώσει» το στόχο για μείωση του ελλείμματος στο 4,5% του ΑΕΠ το 2013, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των οικονομολόγων και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αμφιβάλλουν για την επίτευξή του.
Ο  Peter Garnry, στρατηγικός αναλυτής μετοχών της Saxo Bank, εκτιμά ότι η Ισπανία θα ζητήσει βοήθεια, ωστόσο η εξέλιξη του αιτήματος εξαρτάται από τους όρους που θα της επιβληθούν.
Ο ίδιος συμβουλεύει τους επενδυτές να αγοράσουν ιταλικές και ισπανικές μετοχές, καθώς και ομόλογα Και εξηγεί:  Αν το 2013 η οικονομία της ευρωζώνης πιάσει πάτο και στη συνέχεια πάρει απότομα τα πάνω της, τότε οι αγορές της περιφέρειας θα είναι αυτές με την καλύτερη απόδοση, καθώς το  risk premium είναι πολύ υψηλό.
Η ισπανική αγορά έχει υποαποδώσει φέτος, με τον δείκτη IBEX 35 να υποχωρεί 3,5%, την ώρα που ο γερμανικός δείκτης DAX, έχει καταγράψει ράλι 30%.

Γερμανικές εκλογές το Σεπτέμβριο
Οι ψηφοφόροι στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα κατευθυνθούν  στις κάλπες το Σεπτέμβριο, με τους επενδυτές να παρακολουθούν πολύ προσεκτικά τις θέσεις της Καγκελαρίου Merkel.
Σύμφωνα με τον Justin Urquhart Stewart, συνιδρυτή της Seven Investment Management, η Καγκελάριος επιθυμεί να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους, έχοντας ένα σχέδιο ανάπτυξης για τη γερμανική οικονομία.
Ο ίδιος, προτρέπει τους επενδυτές να αγοράσουν μετοχές που σχετίζονται με την ανάπτυξη, όπως η Siemens και η BASF και να τηρήσουν long στάση απέναντι στο ευρώ. Παράλληλα τους προτείνει να αποφύγουν τις μετοχές που σχετίζονται με την αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς η λιτότητα έχει επιφέρει πλήγμα στις πωλήσεις.

Απειλείται η Γαλλία
Στο επίκεντρο των αγορών αναμένεται να βρεθεί το 2013 και η Γαλλία. Η Γαλλία έχει χάσει την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ από Moody’s και Standard & Poor’s, ενώ και η Fitch απειλεί με υποβάθμιση από τη νέα χρονιά.  Δε λείπουν οι φωνές που ανησυχούν παράλληλα για μια φούσκα στην αγορά κατοικίας. Ωστόσο τα γαλλικά ομόλογα έχουν επιδείξει αξιοθαύμαστη αντοχή το 2012. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται γύρω στο 2%, μόλις 60 μονάδες υψηλότερα από το αντίστοιχο 10ετές.
Ωστόσο, η ισχυρή απόδοση των γαλλικών ομολόγων δε συνδέεται με την επενδυτική εμπιστοσύνη, αλλά έχει ως οδηγό την πώληση ξένων assets από τις τράπεζες, ώστε να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους, σύμφωνα με τη Saxo Bank.
H Saxo Bank, συμβουλεύει τους επενδυτές να εγκαταλείψουν τα γαλλικά κρατικά ομόλογα και να χρησιμοποιήσουν την αδυναμία σε άλλες αγορές ομολόγων, ως αγοραστική ευκαιρία. Η επιδείνωση της γαλλικής οικονομίας, έχει οδηγήσει ήδη μεγάλες γαλλικές επιχειρήσεις σε απολύσεις εργαζομένων. Η γαλλική κυβέρνηση έχει δρομολογήσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων, ωστόσο οι αναλυτές ανησυχούν ότι δεν θα αρκέσουν.

Η αναπτυξιακή πορεία της Κίνας
Μπορεί η ανάπτυξη της κινέζικης οικονομίας να μην αποτελεί ένα αμειγές ευρωπαϊκό event risk, ωστόσο ασκεί αξιοσημείωτη επίδραση σε πολλές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.
Οι εταιρείες εξόρυξης, οι οποίες παραδοσιακά συνδέονται με την ανάπτυξη στην Κίνα, συγκαταλέγονται ανάμεσα στις εταιρείες με τη χειρότερη απόδοση το 2012, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 πρώτων υλών, να υποχωρεί 4,2% σε ετήσια βάση, την ώρα που ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έχει κερδίσει 15%. Ωστόσο η πρόσφατη υποαπόδοση των μετοχών πρώτων υλών, σε συνδυασμό με τα σημάδια ενίσχυσης τα κινέζικης οικονομίας, ενδεχομένως να σηματοδοτήσουν ένα «γύρισμα» για τον κλάδο που τόσα υπέφερε τη χρονιά που μας αποχαιρετά σε λίγες ημέρες.
Οι αναλυτές καλούν τους επενδυτές να αγοράσουν μετοχές που σχετίζονται με την ανάπτυξη στην Κίνα και τίτλους του κλάδου εξόρυξης.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch οι εταιρείες οι οποίες σχετίζονται άμεσα με την ανάπτυξη στην Κίνα είναι οι Αnglo, Antofagasta και Rio Tinto από τον κλάδο εξόρυξης. Επίσης, οι μετοχές εταιρειών με είδη πολυτελείας, όπως η Burberry, η LVMH Moët και η  Louis Vuitton.

πηγή: .bankingnews.gr/Μαρία Παπαδάτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου