Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Άμεση λύση για τις μεγάλες φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν

ΒΟΥΛΗ: Ο υφυπουργός Γ. Μαυραγάνης είπε ότι έχουν ήδη αποσταλεί 6.000-7.000 ειδοποιητήρια σε μεγαλοκαταθέτες ξένων τραπεζών που περιλαμβάνονται στις λίστες εμβασμάτων των οποίων οι καταθέσεις χαρακτηρίστηκαν «αδικαιολόγητες».

Αμεση λύση για τις μεγάλες φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν υποσχέθηκε ο υφυπουργός επισημαίνοντας ότι στις αρχές του 2013 θα υπογραφεί η συμφωνία Ελλάδας – Ελβετίας για τον εντοπισμό αδήλωτων καταθέσεων . Επίσης ανακοίνωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες φθάνει η γνήσια λίστα Λαγκάρντ η οποία θα παραδοθεί άμεσα στους οικονομικούς εισαγγελείς

Ειδικότερα, ο κ. Μαυραγάνης για την συμφωνία με την Ελβετία σημείωσε πως «Πιστεύω ότι θα έχουμε μια κατάληξη και στις αρχές του 2013, λόγω του ότι υπάρχουν όπως γνωρίζετε οι διακοπές στην Ελβετία που έρχονται πολύ πιο νωρίς, θα είμαστε σε θέση να υπογράψουμε αυτή τη σύμβαση, εφόσον πάνε όλα καλά». Αναφορικά δε με την χαρακτηριστική καθυστέρηση υπογραφής της συμφωνίας ο υφυπουργός εξήγησε ότι «Θα ήθελα να ενημερώσω την Επιτροπή, ότι η Βρετανία, η Γερμανία και η Αυστρία υπέγραψαν συμβάσεις. Πρώτα ξεκίνησε η Βρετανία και Γερμανία. Οι συμβάσεις αυτές χρειάστηκε να τροποποιηθούν διότι επενέβη η ΕΕ και πολλά σημεία αυτών των συμβάσεων δεν ήταν εναρμονισμένα με το κοινοτικό δίκαιο. Συνεπώς από την άνοιξη του 2012, μόλις ξεκαθάρισε το πλαίσιο, υπήρξε ένα μοντέλο πάνω στο οποίο μπορεί να πατήσει κάποια χώρα που ενδιαφέρεται να συνάψει τέτοια σύμβαση με την Ελβετία. Αυτό που έκανε η κυβέρνηση για να επιταχύνει τη διαδικασία ήταν ότι μέχρι τότε η Ελβετία πριν προχωρήσει στη συζήτηση μιας σύμβασης καλούσε τον συνομιλητή της και υπέγραφαν ένα σύμφωνο – πλαίσιο, μια σύμβαση – πλαίσιο, η οποία θα απεικόνιζε τις αρχές με βάση τις οποίες θα προχωρούσαν στην τελική σύμβαση. Αυτό που η σημερινή κυβέρνηση έκανε ήταν να επιχειρηματολογήσει ότι εφόσον πλέον υπάρχουν συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ, ένα τέτοιο σύμφωνο πλαίσιο, corner storn agreement, όπως το αποκαλούν στα αγγλικά, δεν χρειάζεται. Και αυτό το αίτημα έγινε δεκτό μετά από διαπραγμάτευση με την Ελβετία και συνεπώς πλέον ξεπεράσαμε αυτή τη φάση και έχουμε μπει στη φάση της συζήτησης για τη σύμβαση κατευθείαν. Βεβαίως στις διαπραγματεύσεις υπάρχουν θέματα».

Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου