Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ η «λίστα Λαγκάρντ» και οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Ελεγκτικό «κραχ» φανερώνουν τα νεώτερα στοιχεία του ΚΕΠΥΟ, αναδεικνύοντας παράλληλα τη δυσκολία του εγχειρήματος πάταξης της φοροδιαφυγής μέσα στο επόμενο έτος. Την ίδια ώρα, φουντώνει το κύμα δυσαρέσκειας και εντός των ελεγκτικών υπηρεσιών για τη φανερή έλλειψη προσωπικού σε νευραλγικές θέσεις, ελλείψεις που σύμφωνα και με τις υποδείξεις της Τρόικα, θα μπορούσαν να καλυφθούν με μεταφορά προσωπικού από τις Κεντρικές Υπηρεσίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα συρτάρια της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής του ΣΔΟΕ βρίσκονται έτοιμες 150 υποθέσεις, στις οποίες αναλογούν 2,5- 3 εκατ. ευρώ για τη καθεμία και οι οποίες έχουν «κολλήσει» λόγω της έλλειψης του απαιτούμενου προσωπικού για τη σύνταξη των Εκθέσεων Ελέγχου.

Είναι ενδεικτικό ότι στο ΣΔΟΕ υπηρετούν αυτή τη στιγμή 980 άτομα εκ των οποίων μόλις οι 650 είναι ελεγκτές, όταν οι απαιτήσεις του Σώματος ακόμα και με αναδιάρθρωση της δομής του, είναι τουλάχιστον 1.200 άτομα. Από εκεί και πέρα, δημιουργεί προβληματισμό ότι στο τέλος Νοεμβρίου είχαν ολοκληρωθεί μόλις 99 έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις έναντι ετήσιου στόχου 300, όπως επίσης ότι είχαν ολοκληρωθεί μόλις 470 έλεγχοι σε αυταπασχολούμενους και άτομα μεγάλου πλούτου, έναντι ετήσιου στόχου 1.300!!!

Πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι να δοθεί έμφαση στις διασταυρώσεις. Με δηλώσεις του στο Mega ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η μάχη κατά της φοροδιαφυγής δεν θα κερδηθεί με μέτρα όπως αυτό της συγκέντρωσης αποδείξεων αλλά κατ' αρχήν με σύγχρονες ηλεκτρονικές διαδικασίες διασταυρώσεων, προαναγγέλλοντας μπαράζ ελέγχων με βάση τις λίστες που τίθενται στη διάθεση των Ελεγκτικών Αρχών.


Στα χέρια των ελεγκτών του ΣΔΟΕ βρίσκονται ήδη οι 2.062 ηλεκτρονικοί φάκελοι που περιλαμβάνει η «λίστα Λαγκάρντ» και είναι πλέον θέμα ημερών η έναρξη των προβλεπόμενων ελέγχων στα πρόσωπα που περιλαμβάνει.

Το πρώτο βήμα είναι η ταυτοποίηση των προσώπων της αρχικής και της νέας λίστας, αλλά και η ταυτοποίηση των αναγραφόμενων ποσών της αρχικής και της νέας λίστας, έτσι ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις.

Το δεύτερο βήμα θα είναι οι έλεγχοι πόθεν έσχες από τη Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, η οποία έχει θέσει σε ετοιμότητα και τις υπόλοιπες Περιφερειακές Διευθύνσεις του Σώματος, για τη παροχή συνδρομής όπου χρειαστεί.

Πέρα από τη «λίστα Λαγκάρντ», το ΚΕΠΥΟ και οι ελεγκτικές υπηρεσίες ετοιμάζονται να ρίξουν τις πρώτες «καμπάνες» σε εκείνους που έστειλαν εμβάσματα δισεκατομμυρίων ευρώ στο εξωτερικό τη προηγούμενη 3ετία, χωρίς να μπορούν να τα δικαιολογήσουν με τα δηλωθέντα εισοδήματα τους. Η αρχική λίστα περιλάμβανε 54.000 πρόσωπα με εμβάσματα συνολικού ύψους 22 δισ ευρώ στο διάστημα 2009- 2011. Από αυτούς, υπό έλεγχο βρίσκονται 25.500 που έχουν προβληματικό «πόθεν έσχες», εκ των οποίων οι 24.000 έχουν ήδη λάβει προειδοποιητική επιστολή από το ΚΕΠΥΟ.

Στο μικροσκόπιο βρίσκονται εμβάσματα ύψους 7 δισ. ευρώ και αν οι εν λόγω φορολογούμενοι δεν δικαιολογήσουν εγκαίρως τα ποσά αυτά ή δεν προχωρήσουν σε ρύθμιση εντός 20ημέρου από τη παραλαβή της επιστολής, τότε οι ελεγκτικές υπηρεσίες θα προχωρήσουν σε δέσμευση τραπεζικών καταθέσεων και επιβολή φόρων και προστίμων για τα αδήλωτα εισοδήματα.

Από εκεί και πέρα, θα ενταθούν οι έλεγχοι σε ελεύθερους επαγγελματίες υψηλού εισοδήματος, αρχής γενομένης από γιατρούς και δικηγόρους, θα ενισχυθεί με 100 ελεγκτές η Μονάδα Μεγάλων Φορολογούμενων που σήμερα στελεχώνεται με μόλις 43 άτομα (!), ενώ θα διευρυνθεί το πεδίο δράσης της Μονάδας Μεγάλων Οφειλετών και σε όσους χρωστάνε πάνω από 300.000 ευρώ, με δεδομένο ότι έναντι ετήσιου στόχου είσπραξης 2 δισ. ευρώ, μπήκαν στα κρατικά ταμεία περίπου τα μισά.



Πηγή:: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου