Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Ελέγχουν ονόματα της λίστας Λαγκάρντ: Επιβολή φόρου 28% στις καταθέσεις - μαμούθ

Ξεσκονίζουν την λίστα Λαγκάρντ, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι πειραγμένη ή όχι. Υπό τους Μουζακίτη - Πεπόνη η διασταύρωση. Σενάρια για κατάσχεση περιουσίας ή φόρο έως και 28% των καταθέσεων - μαμούθ

Eπιχείρηση διασταύρωσης ονομάτων και τραπεζικών δεδομένων μεταξύ νέας και παλιάς λίστας Λαγκάρντ βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες στο ΣΔΟΕ-  μετά και την άφιξή της την Παρασκευή στο ελληνικό δημόσιο για δεύτερη φορά - υπό την εποπτεία των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα", δικαστικές πηγές ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι η λίστα μελετάται, αντιπαραβάλλεται και συγκρίνεται με την παλαιότερη και όπως εκτιμούσαν μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουν σαφείς ενδείξεις για το αν η πρώτη λίστα ήταν ή όχι πειραγμένη.
Άφιξη της αυθεντικής λίστας στην Ελλάδα
Το CD με τα ονόματα Ελλήνων καταθετών στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας μόλις έφτασε από το Παρίσι, χωρίς ενδιάμεσους σταθμούς, προσγειώθηκε στο γραφείο των οικονομικών εισαγγελέων, οι οποίοι είχαν ζητήσει μέσω του υπουργείου Οικονομικών να ξαναέρθει η περίφημη λίστα απευθείας από την πηγή.

Στόχος των εισαγγελικών Αρχών που ερευνούν τον τρόπο χειρισμού της περίφημης λίστας, η οποία επί μήνες έμεινε στα αζήτητα, είναι να διαπιστώσουν αν έχουν γίνει αλλοιώσεις ή παρεμβάσεις στο περιεχόμενο, που συνδέονται με τα πρόσωπα ή με τα ποσά που περιλαμβάνονται στο ηλεκτρονικό αρχείο.
Η διασταύρωση και η αντιπαραβολή αναμένεται να γίνει το συντομότερο δυνατόν, καθώς από το αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό τα επόμενα βήματα των δύο οικονομικών εισαγγελέων.
Και αυτό γιατί αν το περιεχόμενο των δύο ηλεκτρονικών αρχείων που έχουν στα χέρια τους είναι ταυτόσημο, τότε η έρευνά τους για τους χειρισμούς της λίστας φτάνει στο τέλος της.
Όπως είναι γνωστό, οι εισαγγελείς έχουν ήδη στείλει τη δικογραφία στη Βουλή, καθώς σκόνταψαν σε ενδεχόμενες ευθύνες πρώην υπουργών, ενώ έχουν κρατήσει ανοιχτό το σκέλος για τα μη πολιτικά πρόσωπα που έχουν ήδη κληθεί ως ύποπτοι (πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρης, Γ. Διώτης) αλλά δεν έχουν αποφασίσει αν θα προχωρήσουν στην άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον τους ή αν θα αρχειοθετήσουν την υπόθεση.
Ωστόσο, τα δεδομένα αυτά αλλάζουν άρδην σε περίπτωση που διαπιστωθεί έστω και μία διαφορά ανάμεσα στις λίστες.
Πιθανές προσθαφαιρέσεις ονομάτων, ενδεχόμενες αλλοιώσεις σε ποσά ή άλλα στοιχεία θα... μηδενίσει το κοντέρ της εισαγγελικής έρευνας.
Ο κρυμμένος θησαυρός της λίστας
"Χέρι" στα λεφτά που βγάλανε στην Ελβετία πάσης φύσεως "μεγαλόσχημοι" θέλουν τώρα να βάλουν κυβέρνηση και οι πολιτικοί εταίροι της, προκειμένου να "ελαφρώσουν" το βαρύ "πακέτο" μέτρων λιτότητας που προβλέπει το Μνημόνιο για την διετία 2013-2014.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, στελέχη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με το οικονομικό επιτελείο. Στις παρασκηνιακές αυτές επαφές αναζητούνται και εξετάζονται εναλλακτικοί τρόποι αξιοποίησης των ευρημάτων από τη λίστα Λαγκάρντ.
Στόχος τους είναι να μην αναλωθούν οι έρευνες μόνο στην αναζήτηση πολιτικών προσώπων και σε ύποπτους χειρισμούς της υπόθεσης (ζητήματα για τα οποία πλέον έχει αναλάβει δράση η δικαιοσύνη), αλλά να αξιοποιηθεί άμεσα η λίστα ώστε να βρεθούν τρόποι για να έρθουν πίσω τα κλεμμένα.
Συγκεκριμένα, εξετάζεται εάν οι κάτοχοί τους δεν έχουν δηλώσει την εξαγωγή συναλλάγματος και δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων, οι ελληνικές αρχές θα μπορούν να κατάσχουν τουλάχιστον το 28% των χρημάτων της Ελβετίας (στα πρότυπα και σχετικής συμφωνίας που υπέγραψαν προ διμήνου Αυστρία και Αγγλία με την Ελβετία), αλλά και να δημεύσουν την περιουσία του στην Ελλάδα μέχρι και για το 100% των ποσών που αποκαλύπτεται πως διέφυγαν παρανόμως από τη χώρα, με βάση τους ελληνικούς νόμους για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Έτσι θα μπορούσε το δημόσιο να εξοικονομήσει μέχρι και τα 10 από τα 13,5 δισ. ευρώ που ψάχνει από φόρους, μισθούς και συντάξεις.
Υπενθυμίζεται πως την επίμαχη λίστα φυγάδευσε φεύγοντας από την Ελβετία ο Ερβέ Φαλτσάνι, πρώην στέλεχος της HSBC στη Ζυρίχη, παίρνοντας κρυφά μαζί του ολόκληρους σκληρούς δίσκους στους οποίους περιλαμβάνονται τα ονόματα και τα ποσά των καταθέσεων δεκάδων χιλιάδων Ευρωπαίων.
Στη λίστα αυτή υπάρχουν και τουλάχιστον 1.991 ονόματα Ελλήνων με όλα τα στοιχεία τους - όπως έχουν παραδεχτεί οι Ελβετικές αρχές - αν και ο Φαλτσάνι υποστηρίζει πως αυτά είναι μέρος μόνο των στοιχείων που διαθέτει και που αποκαλύπτουν πολλαπλάσιους καταθέτες.

πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου