Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Τρόποι δικαιολόγησης αντικειμενικών δαπανών Με ποιο τρόπο μειώνεται η ετήσια δαπάνη

Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου μας, σχετικά με την ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών, ως έναν τρόπο με τον οποίο μπορείτε να  μειώσετε τον φόρο που προκύπτει από αντικειμενικές δαπάνες (τεκμήρια), στο τρέχον άρθρo θα αναλύσουμε ορισμένους άλλους τρόπους δικαιολόγησης των ποσών των αντικειμενικών δαπανών.
Α. Κάλυψη ή περιορισμός τεκμηρίων με χρηματικά ποσά από διάθεση περιουσιακών στοιχείων

Στους κωδικούς 781-782 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) αναγράφονται τα χρηματικά ποσά που προέρχονται από διάθεση περιουσιακών στοιχείων στην χρήση 2011.

Στην έννοια των περιουσιακών στοιχείων περιλαμβάνονται κατοικίες, διαμερίσματα, οικόπεδα, αγροί, πώληση της επικαρπίας ή της ψιλής κυριότητας, κινητών πραγμάτων, αυτοκινήτων κ.λπ..

Για την κάλυψη ή τον περιορισμό της διαφοράς μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και αυτού που προσδιορίζεται με τα τεκμήρια (αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων), με τα χρηματικά ποσά από την διάθεση περιουσιακών στοιχείων δεν αρκεί μόνο το γεγονός της πώλησης αλλά θα πρέπει να αποδεικνύεται με στοιχεία (συμβόλαιο, τιμολόγιο αγοράς κ.λπ.) η πώληση του περιουσιακού στοιχείου καθώς και το πρόσωπο στο οποίο ανήκαν τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία.

Κάθε δαπάνη που έγινε για την απόκτηση αυτών των περιουσιακών στοιχείων που μεταβιβάστηκαν, μειώνει τα ποσά αυτά και η διαφορά λαμβάνεται υπόψη για την κάλυψη ή τον περιορισμό των τεκμηρίων. Αν στο ίδιο έτος αγοραστεί και μεταβιβαστεί ένα περιουσιακό στοιχείο, τότε λαμβάνεται υπόψη όχι ολόκληρο το τίμημα πώλησης, αλλά η διαφορά μεταξύ τιμής πώλησης και τιμής αγοράς. Αν κάποιο περιουσιακό στοιχείο που δεν λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του τεκμηρίου κατά το έτος κτήσης, πωληθεί στο ίδιο έτος, τότε θα ληφθεί υπόψη η διαφορά μεταξύ τιμής πώλησης και τιμής αγοράς, προκειμένου να καλυφθεί ή να περιοριστεί η τεκμαρτή δαπάνη.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση αγοράς ακινήτου στις 5/10/2011 αξίας 100.000 ευρώ και πώλησής του μέσα στο ίδιο έτος (30/11/2011) έναντι αξίας 110.000 ευρώ, το ποσό για την κάλυψη του τεκμηρίου ανέρχεται στις 10.000 ευρώ.

Επισημαίνουμε ότι, τα χρηματικά ποσά που γράφτηκαν στους κωδικούς 781-782 και 787-788, εφόσον προέρχονται από περιουσιακά στοιχεία που είχαν αποκτηθεί μετά την 1/1/1988 πρέπει να είναι μειωμένα με κάθε ποσό που είχε καταβληθεί για την απόκτησή τους, εκτός εάν πρόκειται για ποσά που έχουν ληφθεί υπόψη κατά τον προσδιορισμό του κεφαλαίου του έτους που καταβλήθηκαν, την ανάλωση του οποίου ο φορολογούμενος επικαλείται με τη δήλωση του οικον. έτους 2012. Επίσης, τα ποσά που έχουν γραφτεί στους κωδικούς 781-782, πρέπει να είναι μειωμένα με κάθε ποσό που έχει καταβληθεί για την απόκτησή τους, π.χ. φόρους δωρεών κ.λπ.. Το ίδιο ισχύει και για τα ποσά που έχουν φορολογηθεί αυτοτελώς ή απαλλάσσονται από τη φορολογία.

Β. Κάλυψη ή περιορισμός τεκμηρίων με εισαγωγή χρηματικών κεφαλαίων από το εξωτερικό

Στους ίδιους κωδικούς του εντύπου Ε1 αναγράφονται επίσης τα χρηματικά ποσά που προέρχονται από την εισαγωγή χρηματικών κεφαλαίων από το εξωτερικό στη χρήση 2011, εφόσον είναι δικαιολογημένη η απόκτησή τους στην αλλοδαπή.



Απαλλάσσονται της δικαιολόγησης απόκτησης του συναλλάγματος αυτού τα πρόσωπα:

α) που κατοικούν μονίμως στο εξωτερικό

β) που είχαν διαμείνει τουλάχιστον επί τρία χρόνια στην αλλοδαπή και η εισαγωγή του συναλλάγματος γίνεται μέσα σε δύο χρόνια από τη μετοικεσία τους.

γ) που είχαν διαμείνει πέντε τουλάχιστον συνεχή χρόνια στην αλλοδαπή και το επικαλούμενο ποσό συναλλάγματος προέρχεται από καταθέσεις στο όνομά τους ή στο όνομα του άλλου συζύγου σε τράπεζα της Ελλάδας ή σε υποκατάστημα ελληνικής τράπεζας στο εξωτερικό κατά το χρόνο που διέμεναν στην αλλοδαπή ή από καταθέσεις τους μέσα σε ένα χρόνο από τη μετοικεσία τους στην Ελλάδα χωρίς το συνάλλαγμα αυτό να έχει επανεξαχθεί στην αλλοδαπή. Η προϋπόθεση της μη επανεξαγωγής του συναλλάγματος δεν απαιτείται για το ποσό εκείνο του συναλλάγματος που έχει επανεξαχθεί στην αλλοδαπή για την απόκτηση περιουσιακού στοιχείου από εκείνα που αναφέρονται στο άρθρο 17, εφόσον η δαπάνη για την απόκτηση αυτού του στοιχείου έχει ληφθεί υπόψη κατά την εφαρμογή των άρθρων 17 ή 19 (δηλαδή έχει ληφθεί υπόψη προκειμένου να κριθεί εάν θα φορολογηθεί με βάση τη συνολική δαπάνη τεκμηρίων).

Γ. Κάλυψη ή περιορισμός τεκμηρίων με χρηματικά ποσά από δάνεια

Τα χρηματικά ποσά που προέρχονται από δάνεια, για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη ή τον περιορισμό της διαφοράς που προκύπτει από τα τεκμήρια, θα πρέπει να αποδεικνύονται από έγγραφα που φέρουν βέβαιη ημερομηνία.

Αν έχει συνταχθεί ιδιωτικό συμφωνητικό, θα πρέπει το συμφωνητικό να έχει κατατεθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.. Αν το δάνειο έχει ληφθεί από επιχείρηση, τότε απαιτείται σχετική βεβαίωση από την επιχείρηση. Σε κάθε περίπτωση, το έγγραφο του δανείου (συμβολαιογραφικό, ιδιωτικό κ.λπ.) συνυποβάλλεται με την δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Σε περίπτωση που τα χρηματικά ποσά από δάνεια χρησιμοποιούνται για την κάλυψη ή τον περιορισμό δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει η εκταμίευση των δανείων να προηγείται της δαπάνης (τεκμήριο). Τα δάνεια που εκταμιεύονται μετά την ημερομηνία της δαπάνης (τεκμηρίου) απόκτησης περιουσιακών στοιχείων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη ή περιορισμό της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης.

Τα δάνεια που αποδεικνύονται από τα λογιστικά βιβλία του δανειστή ή του δανειζόμενου λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη αντικειμενικών δαπανών. Βέβαια, το δάνειο πρέπει να έχει χαρτοσημανθεί από τη Δ.Ο.Υ. εμπρόθεσμα.

Σύμβαση δανείου που έχει καταρτισθεί στο εξωτερικό, απαιτείται να θεωρηθεί από τον αρμόδιο πρόξενο. Στην περίπτωση που η σύμβαση δανείου είναι γραμμένη σε ξένη γλώσσα απαιτείται επίσημη μετάφρασή της στα ελληνικά.

Η θεώρηση του εγγράφου του δανείου από το αστυνομικό τμήμα προσδίδει στο έγγραφο αυτό βέβαιη χρονολογία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για φορολογικούς σκοπούς.

Τα καταναλωτικά δάνεια καθώς και τα χρήματα που εισπράττονται μέσω πιστωτικών καρτών, τα οποία δεν συνδέονται με λογαριασμούς καταθέσεων ή λογαριασμούς χρεοπιστώσεων (γεγονός που πρέπει να βεβαιώνεται ρητά από την οικεία τράπεζα) δεδομένου ότι δεν λαμβάνονται για συγκεκριμένο σκοπό, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη αγοράς ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών κ.λπ. εφόσον βέβαια έχουν εισπραχθεί πριν από την πραγματοποίηση της οικείας δαπάνης.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στο γεγονός ότι τα δάνεια τα οποία λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη ή τον περιορισμό της διαφοράς τεκμηρίων δεν πρέπει να έχουν ληφθεί για άλλο σκοπό π.χ. βιοτεχνικά δάνεια ή δάνειο γα αγορά περιουσιακού στοιχείου που η αντίστοιχη δαπάνη του δεν αποτελεί τεκμήριο που θέλει να καλύψει ο φορολογούμενος.

Δ. Κάλυψη ή περιορισμός τεκμηρίων με χρηματικά ποσά από κέρδη από λαχεία, ΠΡΟ-ΠΟ, ΛΟΤΤΟ κ.λπ.

Τα κέρδη που προέρχονται από λαχεία, ΠΡΟ-Πο, ΛΟΤΤΟ κ.λπ., φορολογούνται στην πηγή κατά περίπτωση με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης. Το καθαρό ποσό μετά την αφαίρεση του φόρου μπορεί να δηλωθεί στην φορολογική δήλωση χωρίς επιπλέον φορολογία και να χρησιμοποιηθεί για κάλυψη τεκμηρίων. Για την απόδειξη είσπραξης τέτοιων χρηματικών ποσών απαιτείται σχετική βεβαίωση από τον αρμόδιο φορέα που κατέβαλε το ποσό.

Δ. Κάλυψη ή περιορισμός τεκμηρίων με χρηματικά ποσά από δωρεές, γονικές παροχές

Για τα χρηματικά ποσά από δωρεές προς το φορολογούμενο απαιτείται σχετικό πιστοποιητικό του αρμόδιου προϊσταμένου Δ.Ο.Υ., από το οποίο να προκύπτει και η ημερομηνία υποβολής της δήλωσης φόρου δωρεάς ή κυρωμένο αντίγραφο της δήλωσης αυτής.

Για να αναγνωριστούν τα ποσά από δωρεές ή γονικές παροχές πρέπει η σχετική δήλωση δωρεάς ή γονικής παροχής ή το συμβόλαιο να υποβληθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. μέχρι 31/12/2011. Τα ποσά των δωρεών ή γονικών παροχών μειώνονται με τα έξοδα που έγιναν για την απόκτησή τους, όπως οι φόροι, συμβολαιογραφικά έξοδα κ.λπ.. Οι δωρεές από συγγενικά πρόσωπα είναι ένας κλασικός και νόμιμος τρόπος κάλυψης τεκμηρίων. Επίσης, δωρεές που καταβλήθηκαν σε ανήλικο τέκνο από τρίτα πρόσωπα λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη αντικειμενικής δαπάνης του γονέα.

Δ. Κάλυψη ή περιορισμός τεκμηρίων με χρηματικά ποσά από επαναπατριζόμενα κεφάλαια

Στους κωδικούς 783-784 του εντύπου Ε1 αναγράφονται τα ποσά από επαναπατρισμό κεφαλαίων στη χρήση 2011.

Τα ποσά από επαναπατριζόμενα κεφάλαια μπορούν να διατεθούν μόνο για την κάλυψη των τεκμηρίων που ορίζονται στο άρθρο 17 «Δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων» και όχι για αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης του άρθρου 16 του Κ.Φ.Ε..

Για την εφαρμογή αυτής της διάταξης πρέπει να υπάρχουν τα αποδεικτικά εισαγωγής στην ημεδαπή τράπεζα των επαναπατριζόμενων κεφαλαίων και καταβολής του φόρου 8%.

Απόσπασμα από το βιβλίο «Φορολογικές δηλώσεις 2012 – Πρακτικός Οδηγός συμπλήρωσης – για φυσικά Πρόσωπα» των κκ. Χ.Παύλου – Ι.Γκούρλια

πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου