Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Από τα ληξιαρχεία και δωρεάν τα πιστοποιητικά μεταβολής οικογενειακής κατάστασης

Χωρίς οικονομική επιβάρυνση ή ενδιάμεσο φορέα θα εκδίδονται εφεξής τα πιστοποιητικά μεταβολών οικογενειακής κατάστασης των πολιτών.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες ανατρέπονται τα σχέδια του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για την έκδοσή τους μέσω των συμβολαιογραφικών γραφείων και έναντι αντιτίμου, στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος »Αριάδνη».

Οι αντιδράσεις πολιτών και δημάρχων στην προοπτική οικονομικής επιβάρυνσης για την έκδοση ληξιαρχικών πράξεων, έχει ως αποτέλεσμα το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών να ενεργοποιήσει μια σειρά από διαδικασίες για τη δημιουργία μια ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων και να επισπεύσει τη δημιουργία του »Εθνικού Ληξιαρχείου –Μητρώου».

Το νέο σύστημα αναμένεται να ενεργοποιηθεί από τη 1η Ιανουαρίου 2013. Έτσι από τις αρχές Δεκεμβρίου η Διεύθυνση Μηχανοργάνωσης (ΔΜΗΕΣ) έχει ενημερώσει με έγγραφο της δημάρχους και ληξίαρχους για την ενεργοποίηση του νέου ηλεκτρονικού συστήματος.

Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνονται σε σχετική επιστολή σε πρώτη φάση το  Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΛΣ) θα ενεργοποιηθεί από 1ης Ιανουαρίου 2013 για τις Ληξιαρχικές Πράξεις θανάτου. Θα πρόκειται για μια διαδικτυακή εφαρμογή καταχώρησης των ληξιαρχικών πράξεων σε κεντρική Βάση Δεδομένων, η οποία θα τηρείται στο ΥΠΕΣ.

Οι καταχωρήσεις στη βάση αυτή θα γίνονται από εξουσιοδοτημένους μόνο χρήστες στα 1.034 Ληξιαρχεία της χώρας. Για να εξασφαλιστεί η ασφαλής διαδικασία καταχώρησης θα αξιοποιηθεί το σύστημα του δημόσιου δικτύου ΣΥΖΕΥΞΙΣ.

Διασυνδεδεμένο με ασφαλιστικά ταμεία, TAXIS και ΕΛΣΤΑΤ

Η βάση δεδομένων του Εθνικού Ληξιαρχείου θα «διαλειτουργεί μέσω κατάλληλων διαδικτυακών υπηρεσιών ιστού (webservices)». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα γίνεται αυτόματη ενημέρωση των δεδομένων που υπάρχουν στις παρακάτω βάσεις.

*Της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, για τη διασταύρωση των στοιχείων του πολίτη, τον οποίο αφορά η Ληξιαρχική Πράξη,  μέσω του ΑΦΜ, εφόσον υπάρχει.

*Της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε.), για τη διασταύρωση των στοιχείων του πολίτη, τον οποίο αφορά η Ληξιαρχική Πράξη  μέσω του ΑΜΚΑ, εφόσον υπάρχει,
*Του Πληροφοριακού Συστήματος «Μάθε που ψηφίζεις» του Υπουργείου Εσωτερικών, για την ανάκτηση των πλέον πρόσφατων και έγκυρων στοιχείων δημοτολογίου του πολίτη
Επίσης το Πληροφοριακό Σύστημα θα διαλειτουργεί μέσω τεχνικής διασύνδεσης Βάσεων Δεδομένων (DBlink), με την ΕΛΣΤΑΤ, για την παροχή πληροφοριών που χρησιμοποιούνται από την ΕΛΣΤΑΤ για την έκδοση στατιστικών στοιχείων θανάτων, γεννήσεων και γάμων, για την ελληνική επικράτεια. Μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία οι Ληξίαρχοι θα απαλλαγούν από το φόρτο εργασίας ενημέρωσης των τοπικών εφαρμογών τους.

Πώς θα γίνονται οι καταχωρήσεις

Οι χρήστες μέσω της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων θα μπορούν να εκτελέσουν ένα σύνολο διαχειριστικών λειτουργιών για το ληξιαρχείο τους.

Οι λειτουργίες αυτές περιλαμβάνουν :

*την καταχώρηση Ληξιαρχικής Πράξης θανάτου (αργότερα η εφαρμογή θα επεκταθεί σε ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, γάμου και συμφώνου συμβίωσης).
*τη μεταβολή καταχωρημένων Ληξιαρχικών Πράξεων.
*την αναζήτηση Ληξιαρχικών Πράξεων με κριτήρια και τέλος
*την εκτύπωση των Ληξιαρχικών Πράξεων.
Το Πληροφοριακό Σύστημα επιτρέπει την προσθαφαίρεση χρηστών στα Ληξιαρχεία, αλλά και την ασφαλή διαχείριση των δικαιωμάτων τους. Επιπλέον διαλειτουργεί μέσω κατάλληλων διαδικτυακών υπηρεσιών ιστού (webservices)  :

*με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, για τη διασταύρωση των στοιχείων του πολίτη, τον οποίο αφορά η ΛΠ, μέσω του ΑΦΜ, εφόσον υπάρχει,
*με την ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε.), για τη διασταύρωση των στοιχείων του πολίτη, τον οποίο αφορά η ΛΠ, μέσω του ΑΜΚΑ, εφόσον υπάρχει,
*με το ΠΛΣ «Μάθε που ψηφίζεις» του Υπουργείου Εσωτερικών, για την ανάκτηση των πλέον πρόσφατων και έγκυρων στοιχείων δημοτολογίου του πολίτη
Στην επιστολή προς τους δημάρχους και τους ληξιάρχους υπογραμμίζεται ότι για τη λειτουργία του συστήματος είναι απαραίτητο για κάθε θέση εργασίας στο Ληξιαρχείο ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής με σύνδεση στο δίκτυο ΣΥΖΕΥΞΙΣ και με λειτουργικό σύστημα Windows XP ή νεότερο με φυλλομετρητή InternetExplorer 7.0 ή νεότερο. Στην περίπτωση που το Ληξιαρχείο δεν έχει πρόσβαση στο δίκτυο ΣΥΖΕΥΞΙΣ, οι αρμόδιοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον υπεύθυνο δικτύων της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Ιωάννου (email: k.ioannouypes.gr – τηλ: 213 136 1002) κοινοποιώντας τα στοιχεία επικοινωνίας του αρμοδίου υπαλλήλου πληροφορικής του Δήμου και της υπηρεσίας του Ληξιαρχείου, προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες τεχνικές οδηγίες.


πηγή: localit.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου