Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Δίχασαν πάλι τη βουλή οι συμφωνίες για τη φορολόγηση με Ελβετία, Βέλγιο

Δύο νομοσχέδια με τα οποία τροποποιούνται υφιστάμενα πρωτόκολλα αποφυγής διμερούς φορολόγησης που έχουν υπογραφεί με το Βέλγιο και την Ελβετία έφερε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης. Το νομοσχέδιο που αφορά στο πρωτόκολλα με την Ελβετία και στη φορολόγηση των εταιριών που επενδύουν στην Ελλάδα, προκάλεσε τις αντιδράσεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και τις επιφυλάξεις της ΔΗΜΑΡ που συνεργάζεται με την κυβέρνηση. Επίσης, ασκήθηκε κριτική προς την κυβέρνηση πως δεν αξιοποίησε τις υφιστάμενες συμβάσεις και πως οι τροποποιήσεις του πρωτοκόλλου με την Ελβετία, δεν βελτιώνουν το ιδιαίτερα περιορισμένο πλαίσιο ανταλλαγής πληροφοριών.
Αναλυτικότερα:
Παίρνοντας τον λόγο ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Μαυραγάνης στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ανέφερε πως «αν όλα πάνε καλά, στις αρχές του 2013 θα είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε τη συμφωνία με την Ελβετία, για τη φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων. Αμέσως διατυπώθηκαν  αντιδράσεις διότι στο πρωτόκολλο που θα υπογράψει η χώρα με την Ελβετία, «τα συμβαλλόμενα κράτη δεν είναι ελεύθερα να επιδίδονται σε «αλίευση αποδείξεων» ή να ζητούν πληροφορίες που, κατά πάσα πιθανότητα, δεν σχετίζονται με τις φορολογικές υποθέσεις ενός συγκεκριμένου φορολογούμενου».
«Η σύμβαση με την Ελβετία αφορά μονάχα πρόσωπα και όχι off-shore εταιρείες ή ενδοομιλικές συναλλαγές», ανέφερε  ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Γάκης, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Π. Λαφαζάνης σημείωσε πως «δεν είναι δυνατό να λέτε, πως τα μερίσματα των πολυεθνικών που θα επενδύουν απ' την Ελβετία στην Ελλάδα, δεν θα φορολογούνται πάνω από 5%. Τινάζετε στον αέρα τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών στις ελληνικές τράπεζες, και λέτε πως το φυσικό πρόσωπο από την Ελβετία δεν μπορείτε να το φορολογήσετε πάνω από 7%».
Απάντησε ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης σχολιάζοντας πως «με ειλικρινή χαρά ακούω από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ότι το 15% του φόρου επί των τραπεζικών καταθέσεων είναι υψηλό» και στη συνέχεια υπογράμμισε ότι οι συμβάσεις βασίζονται σε μοντέλο του ΟΟΣΑ και διευκολύνουν τη φορολογική σχέση μεταξύ των δύο κρατών.
Παίρνοντας τον λόγο  ο εισηγητής υφυπουργός κ. Μαυραγάνης είπε ότι «το μοντέλο αυτό σύμβασης, αποτελεί εργαλείο προκειμένου να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις μεταξύ του επενδυτή και του κράτους υποδοχής», τονίζοντας ότι «στο σημερινό κόσμο εφόσον δεν έχεις υπογράψει τέτοιες συμβάσεις, δεν διευκολύνεις τις επενδύσεις. Και στους σημερινούς οικονομικούς κανόνες, ένα κράτος θα πρέπει να πολλαπλασιάζει τις συμβάσεις του, για να ανταλλάσσει πληροφορίες και να δημιουργεί σταθερό φορολογικό περιβάλλον».
Όσον για την επίμαχη διάταξη, ο υφυπουργός Οικονομικών εξήγησε πως αξιώνει απλώς, «πριν ζητήσεις πληροφορίες, να έχεις κάνει πρώτα τη δική σου προεργασία. Γι' αυτό, αναζητούμε τα εμβάσματα, κάνουμε διασταυρώσεις και έχουμε στείλει πάνω από 6.000 προσκλήσεις ελέγχου σε φυσικά πρόσωπα».
Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη προειδοποίησε ότι «η συμφωνία με χαμηλή φορολόγηση μπορεί να είναι δίκοπο μαχαίρι» και γι΄αυτό το κόμμα της διατηρεί επιφυλάξεις για το  πρωτόκολλο με την Ελβετία, ενώ υπερψηφίζει το πρωτόκολλο με το Βέλγιο. Τόνισε ότι «με αυτές τις τροποποιήσεις η Ελβετία κερδίζει διαρκώς χρόνο - μαζί με τα κεφάλαια που φεύγουν γι΄ αυτό και θα πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε να επιστρέψει στην Ελλάδα το παράνομο χρήμα με φορολόγηση μικρότερη εκείνης της ελληνικής νομοθεσίας».
Ο Χρήστος Γκόγκας εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ  είπε πως το κόμμα του ψηφίζει και τα δύο νομοσχέδια . Σημείωσε πως «η διαδικασία για τις καταθέσεις στην Ελβετία είναι δρομολογημένη. Η κυβέρνηση μένει να εντείνει τις προσπάθειές της να φορολογήσει εισοδήματα που δεν έχουν φορολογηθεί».
Ο Νότης Μαριάς δήλωσε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες υπερψηφίζουν με επιφυλάξεις τη σύμβαση με το Βέλγιο, αλλά καταψηφίζουν το πρωτόκολλο με την Ελβετία, διότι «την ώρα που η κυβέρνηση κατ΄ επιταγή της τρόικας προχωρά στην αντιλαϊκή της φορομπηχτική πολιτική, στη Βουλή προωθεί την κύρωση πρωτοκόλλου αποφυγής διπλής φορολογίας με την Ελβετία που προστατεύει τους κάθε λογής φοροφυγάδες οι οποίοι διαθέτουν παχυλές παράνομες καταθέσεις στις ελβετικές τράπεζες».
Ο Θανάσης Παφίλης, για λογαριασμό του ΚΚΕ χαρακτήρισε τη συζήτηση σκοπίμως αποπροσανατολιστική καθώς «μέχρι σήμερα, δεν έχει πιαστεί ούτε ένας που να έβγαλε έξω παρανόμως τα χρήματά του». Τόνισε πως «η μεγαλύτερη φοροδιαφυγή είναι η νόμιμη» γιατί υπάρχει «όλο το πλέγμα των φοροαπαλλαγών, που αφήνει στο απυρόβλητο το μεγάλο κεφάλαιο».
Και τις δύο συμβάσεις καταψήφισε η Χρυσή Αυγή.

πηγή: inews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου