Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Και εισπρακτικά μέτρα στο πολυνομοσχέδιο

Και φορολογικά μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα έκρυβε τελικά το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Οι κάτοχοι υγραεριοκίνητων αυτοκινήτων και οι καπνιστές καλούνται να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Το ίδιο συμβαίνει και με τους αγρότες που θα πληρώνουν ακριβότερα το πετρέλαιο για τις καλλιέργειές τους. Παράλληλα, το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει την υλοποίηση και μνημονιακών δεσμεύσεων φορολογικού χαρακτήρα όπως είναι η κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και η αντικατάστασή του από ένα περισσότερο απλοποιημένο σύστημα καταγραφής συναλλαγών και ο ορισμός της θέσης και των αρμοδιοτήτων του ανεξάρτητου γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων.

Ειδικότερα, οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, μεταξύ άλλων, προβλέπουν:

- την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) του υγραερίου κίνησης (LPG) από τα 200 ευρώ (και όχι από τα 100 ευρώ όπως εκ παραδρομής είχε αναφερθεί) στα 330 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, όσο είναι δηλαδή και στο ντίζελ κίνησης. Με την εξίσωση αυτή η λιανική τιμή του υγραερίου κίνησης αυξάνεται κατά περίπου 0,07 - 0,10 ευρώ ανά λίτρο  και από τα περίπου 0,90 ευρώ  ανά λίτρο που πωλείται σήμερα, αυξάνεται περίπου στο 1 ευρώ. Να σημειωθεί ότι η αύξηση αυτή αιφνιδιάζει όσους προχώρησαν στη μετατροπή του κινητήρα του ΙΧ τους από βενζίνη σε υγραέριο καθώς θα αυξήσει το χρόνο απόσβεσης της σχετικής δαπάνης. Επίσης, η απόφαση αυτή αναμένεται να επηρεάσει και τον κλάδο των συνεργείων μετατροπής των βενζινοκίνητων ΙΧ σε υγραεριοκίνητα. Από την αύξηση αυτή τα δημόσια έσοδα εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 19 εκατ. ευρώ ετησίως.

- την αύξηση του ΕΦΚ του ντίζελ που χρησιμοποιούν οι αγρότες για τις καλλιέργειές τους από τα 21 ευρώ στα 66 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Με την αύξηση αυτή μειώνεται η επιστροφή του φόρου προς τους αγρότες. Το δημοσιονομικό όφελος από την αύξηση αυτή ανέρχεται σε 53 εκατ. ευρώ ετησίως.



- αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα και τον καπνό (για στριφτά τσιγάρα κλπ). Ουσιαστικά αυξάνεται στη συνολική φορολογία των τσιγάρων το ποσοστό που αφορά στον πάγιο φόρος που επιβάλλεται ανά πακέτο και περιορίζεται αναλογικά. Ο πάγιος φόρος ορίζεται σε 80 ευρώ ανά χίλια τσιγάρα και ο αναλογικός σε 20% επί της λιανικής τιμής. Το ελάχιστο ποσό φόρου των δυο παραπάνω «συστατικών» δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 115 ευρώ ανά χίλια τσιγάρα. Επίσης, ορίζεται πάγιος φόρος 153 ευρώ ανά κιλό στον «λεπτοκομμένο καπνό, ο οποίος προορίζεται για την κατασκευή χειροποίητων τσιγάρων». Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να αυξήσουν τη λιανική τιμή των προϊόντων καπνού καθώς το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι θα εισπράττει ετησίως αυξημένα έσοδα κατά 67 εκατ. ευρώ.

- μειώνεται από το 11% στο 6% ο συντελεστής υπολογισμού του κατ΄ αποκοπήν επιστρεφόμενου ΦΠΑ στους αγρότες. Από τη συγκεκριμένη παρέμβαση προβλέπεται αύξηση των ετήσιων εσόδων του δημοσίου κατά 180 εκατ. ευρώ.

- θεσπίζεται η θέση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων. Πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση. Ο νέος γενικός γραμματέας θα είναι ανεξάρτητος από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ και θα αναλάβει την ευθύνη της διοίκησης του φορολογικού μηχανισμού. Θα πρέπει να διαθέτει ακαδημαϊκά εφόδια και επαγγελματική εμπειρία και θα του καθοριστούν συγκεκριμένοι στόχοι αναφορικά με την απόδοση των υπηρεσιών. Η θητεία του θα είναι 5ετής και θα λαμβάνει και μπόνους με τη μορφή της αυξημένης αμοιβής στην περίπτωση που εκπληρώνει με το παραπάνω τους στόχους που του έχουν τεθεί.

- ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων αντικαθίσταται από τον Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών. Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου κώδικα είναι ότι:

α) τα τηρούμενα βιβλία θα είναι πλέον δυο κατηγοριών (απλογραφικά για όσους έχουν ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 1,5 εκατ. ευρώ και διπλογραφικά για υψηλότερα έσοδα),

β) καταργείται, υπό προϋποθέσεις και με εξαιρέσεις, η τήρηση βιβλίων και έκδοση αποδείξεων για όσους έχουν πραγματοποιήσει στην προηγούμενη διαχειριστική χρήση ακαθάριστα έσοδα έως 10.000 ευρώ.

γ) καταργείται, υπό προϋποθέσεις, η θεώρηση βιβλίων και στοιχείων.

- θεσπίζεται η αξιολόγηση ανά τρίμηνο (αντί για έτος που ισχύει σήμερα) των προϊσταμένων των φορολογικών υπηρεσιών. Η αξιολόγησή τους θα γίνεται με συγκεκριμένα και μετρήσιμα κριτήρια.

- θεσμοθετείται ο νέος τρόπος πληρωμής των τελών κυκλοφορίας με την κατάργηση του ειδικού σήματος.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου