Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Ποιες αποδείξεις θα μπαίνουν στη λοταρία με «έπαθλο» έως 10.000 ευρώ

Η λοταρία για τις αποδείξεις των φορολογουμένων ήταν ένα από τα κυβερνητικά μέτρα που έπεσαν στο τραπέζι του Eurogroup την περασμένη Δευτέρα. Η μεταρρύθμιση που προστέθηκε στη λίστα του Γιάνη Βαρουφάκη έχει στόχο να επιβραβεύσει την «καλή φορολογική συνείδηση» δίνοντας κίνητρα στους πολίτες να ζητούν τις αποδείξεις τους.
Στην Ελλάδα –σύμφωνα με πληροφορίες– θα κληρώνονται μετρητά. Το μέχρι στιγμής ποσό διαμορφώνεται στις 10.000 ευρώ. Το μέτρο ενδέχεται να επεκταθεί αν τα έσοδα πάνε καλά ή υπάρχει περίπτωση να αυξηθεί το «έπαθλο».
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ανάλογη... πατέντα έχει εφαρμόσει με επιτυχία και η Πορτογαλία, όπου το πρόβλημα της φοροδιαφυγής και της οικονομικής κρίσης είναι ανάλογο με το ελληνικό. Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρεται ότι από πέρσι τον Απρίλιο, οπότε και ξεκίνησε να εφαρμόζεται το συγκεκριμένο πρόγραμμα, τα έσοδα από τον ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά 4% τη στιγμή που η κατανάλωση αυξήθηκε μόνο κατά 2%.
Βέβαια στην Πορτογαλία κληρώνονται αυτοκίνητα Audi (η γερμανική εταιρεία έκανε την καλύτερη προσφορά στην πορτογαλική κυβέρνηση), ενώ υπάρχει και έκπτωση φόρου στους πολίτες μου μαζεύουν αποδείξεις.
Στην Ελλάδα –σύμφωνα με πληροφορίες– θα κληρώνονται μετρητά. Το μέχρι στιγμής ποσό διαμορφώνεται στις 10.000 ευρώ. Το μέτρο ενδέχεται να επεκταθεί αν τα έσοδα πάνε καλά ή υπάρχει περίπτωση να αυξηθεί το «έπαθλο».
Ωστόσο, δεν θα κληρώνονται όλες οι αποδείξεις. Το πιο πιθανό σενάριο είναι στη λίστα να μην συμπεριληφθούν οι αποδείξεις επιχειρήσεων όπου σημειώνεται μικρής κλίμακας φοροδιαφυγή (ή και καθόλου). Τέτοιες επιχειρήσεις είναι τα σούπερ μάρκετ και τα πρατήρια καυσίμων.
Αντίθετα, ο κατάλογος θα περιλαμβάνει αποδείξεις που εκδίδουν ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και κομμωτές. Μπαρ, εστιατόρια και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού θα βρίσκονται επίσης στη λίστα. Στις αποδείξεις που θα μπαίνουν στη λοταρία εξετάζεται να συμπεριληφθούν και εκείνες από καταστήματα λιανικής πώλησης υποδημάτων και ενδυμάτων.

πηγή: www.pontos-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου