Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Μεικτό νόμισμα: το σενάριο του τρίτου δρόμου

Καθώς τα σενάρια του Grexit ή του Greccident απομακρύνονται κατά γενική ομολογία διεθνώς, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επεξεργάζονται -εντελώς θεωρητικά, όπως επισημαίνεται- ένα τρίτο σενάριο, αυτό του μεικτού νομίσματος, ενός εναλλακτικού τρόπου πληρωμής, σε συνδυασμό με το ευρώ.
Με το "φάντασμα" του ναυαγίου στη συμφωνία της Αθήνας με τους δανειστές έως τις 20 Απριλίου, ημερομηνία, η οποία από πολλούς θεωρείται ορόσημο για τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, το Reuters ρίχνει στο τραπέζι της συζήτησης το IOU.
"Κάποια στιγμή, όταν η κυβέρνηση δεν θα έχει άλλα ευρώ για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, μπορεί να ξεκινήσει να εκδίδει IOUs  -από το I Owe You, δηλαδή σου χρωστάω- τίτλους κάποιας μορφής που θα διασφαλίζουν την αποπληρωμή συγκεκριμένου ποσού στον κάτοχό τους", σύμφωνα με ανώτατο Ευρωπαίο αξιωματούχο, τον οποίο επικαλείται το Reuters.
Κατά τον ίδιο, "αυτού του είδους οι τίτλοι θα συναλλάσσονταν στη δευτερογενή αγορά με μεγάλη έκπτωση έναντι του ευρώ, και θα μετατρέπονταν σε 'νόμισμα', παράλληλα με το ευρώ".
Σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, τα IOUs δεν θα γίνονται ευρέως αποδεκτά για κάθε είδους συναλλαγή, όπως για αγορές σε καταστήματα, αλλά θα χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή λογαριασμών προς το κράτος, τουλάχιστον αρχικά.
Στη συνέχεια, αν τα ταμεία του κράτους αδειάσουν η κυβέρνηση θα αναγκαστεί, υποστηρίζουν οι ίδιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, να επιβάλει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, για να αποτρέψει τη μαζική φυγή καταθέσεων, όπως έγινε στην Κύπρο.
Το Reuters υποστηρίζει ότι με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση θα παρακρατούσε τα ευρώ από την καταβολή φόρων για να καλύψει τις αποπληρωμές του χρέους και να αποφύγει τη στάση πληρωμών.
"Αυτός ο διακανονισμός θα ήταν προσωρινός για να κρατηθεί η κυβέρνηση, με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να επαναδιαπραγματευτεί μια συμφωνία με τους εταίρους για να ξεκλειδώσει περισσότερα χρήματα", υποστηρίζει άλλος αξιωματούχος στο Reuters. Το πρακτορείο επισημαίνει ότι η Αθήνα αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο.
"Δεν υπάρχει τρόπος να αναγκάσεις μια χώρα να φύγει από το ευρώ ή από την Ε.Ε. και η Ελλάδα δεν έχει καμία πρόθεση να το κάνει από μόνη της", αναφέρει στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο αξιωματούχος και συμπληρώνει: "Εάν θέλουν να χρεοκοπήσουν είναι καλύτερα να το κάνουν μέσα στην Ευρωζώνη παρά έξω από αυτήν", υπογραμμίζει τρίτος αξιωματούχος.
Το Reuters σχολιάζει ότι το μεγαλύτερο ερώτημα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι τι θα κάνει η ΕΚΤ με τις ελληνικές τράπεζες: Θα τις άφηνε να καταρρεύσουν αναγκάζοντάς τες να ανακεφαλαιοποιηθούν με το νέο νόμισμα; Ή θα μπορούσε ίσως να συμφωνήσει, εάν η κατάρρευση είχε τόσο τρομακτικές συνέπειες, να τις ανακεφαλαιοποιήσει μέσω του ESM;
Το Reuters καταλήγει στην ανάλυσή του τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση οι επιλογές αυτές είναι θεωρητικές και δεν έχουν καν συζητηθεί επίσημα, όπως υποστηρίζουν οι αξιωματούχοι που επικαλείται.

πηγή: www.pathfinder.gr  /Γιάννης Γεωργίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου