Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Μάρδας: Αλλάζει ο τρόπος των διαγωνισμών για προμήθειες του Δημοσίου

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών να κοπούν χρήματα από σπατάλες


Την αλλαγή του τρόπου που γίνονται οι διαγωνισμοί για τις συμβάσεις ακόμη και κάτω των 60.000 ευρώ για τις προμήθειες του Δημοσίου προανήγγειλε ο Δημήτρης Μάρδας.

«Αυτό το ευτράπελο των πρόχειρων διαγωνισμών θα σταματήσει», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε εκδήλωση του παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Ο ίδιος μίλησε για εφαρμογή καινούριων συστημάτων, που έχουν νομοθετικά προβλεφθεί και παραμένουν ανενεργά και «μπορούν να οδηγήσουν σε εξοικονόμηση χρημάτων, χωρίς να μειωθούν τα υλικά και οι υπηρεσίες που θα αγοραστούν».

Επιπλέον, ανέφερε ότι ερευνάται «γραμμή-γραμμή» ο προϋπολογισμός του κάθε υπουργείου, για να εντοπιστούν αδικαιολόγητες δαπάνες, μη μισθολογικού κόστους, που «δεν θα στερήσουμε από τους πολίτες», αλλά με σκοπό - όπως υπογράμμισε - να «κοπούν» χρήματα από σπατάλες.

«Άλλωστε και η πολιτική για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, δεν έχει βγει από το αποθεματικό του προϋπολογισμού, τη βγάλαμε από μια πρώτη προσέγγιση αναδιάταξης των δαπανών, αφού λάβαμε τέσσερα κριτήρια κατά νου, που έχουν σχέση μόνο με τις καταναλωτικές δαπάνες και τις κρατικές προμήθειες των φορέων της κυβέρνησης και των δήμων», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ο κ. Μάρδας μίλησε και για σκέψη να γίνει πρόσκληση στους συλλογικούς φορείς (ΓΣΕΕ, ΔΕΗ, Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων, κ.α.) για να συμβάλλουν και αυτοί οικονομικά, στο ποσό που εξασφαλίστηκε για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ώστε να δημιουργηθεί ένα «τσουνάμι βοήθειας», με σκοπό «τα 200,3 εκατομμύρια να γίνουν τριακόσια, τετρακόσια, όσα μπορεί να γίνουν παραπάνω», υπογραμμίζοντας και τον ισχυρό συμβολισμό, πέραν της οικονομικής διάστασης. «Θα καλέσω τα διοικητικά τους συμβούλια και θα τους ζητήσω να συμβάλλουν», είπε ο κ. Μάρδας.

Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ακόμα ότι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα έρθει η ρύθμιση για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, το οποίο, όπως σημείωσε, στερεί από το δημόσιο έως ενάμιση δισεκατομμύριο ευρώ. «Ας είναι και 500 εκατομμύρια. Ας κλειδώσουμε το σύστημα και ας εισπράξουμε και 300 εκατομμύρια. Αλλά να ξέρουμε όμως ότι το σύστημα λειτουργεί , όπως πρέπει να λειτουργεί», επεσήμανε.

Ο κ. Μάρδας έκανε ακόμα γνωστό, ότι θα ακολουθήσουν ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου τσιγάρων και του παραεμπορίου, ενώ σύντομα θα προχωρήσει και η ρύθμιση για τη φορολόγηση αδήλωτων κεφαλαίων που συνδέονται με «μαύρο» χρήμα, αρχικά εκείνων που βρίσκονται στο εξωτερικό, ασχέτως εάν τα κεφάλαια επιστρέψουν ή όχι. «Στο όνομα, μιας φορολογικής δικαιοσύνης οι φόροι πρέπει να καταβληθούν», τόνισε.

πηγή: www.newsbeast.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου