Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Επιπλέον στοιχεία καλείται να καταθέσει ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ

         
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, κ. Ανδρέας Γεωργίου        
          

Ο επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Αν. Γεωργίου καλείται να καταθέσει επιπλέον στοιχεία για το θέμα του ελλείμματος του 2009. Την προηγούμενη Παρασκευή, ο κ. Γεωργίου παρουσιάστηκε στον ανακριτή, όπου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κακούργημα και πλημμέλημα αναφορικά με την υπόθεση του ελλείμματος του 2009 και της παράβασης καθήκοντος αντιστοίχως.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γεωργίου έλαβε χρόνο για να επανέλθει με περισσότερα στοιχεία και να καταθέσει εκ νέου για την υπόθεση. Το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών δεν είχε κλείσει την υπόθεση και πλέον ο ανακριτής θα αποφασίσει μετά την κατάθεση του νέου υπομνήματος από τον κ. Γεωργίου εάν θα πραγματοποιηθεί δίκη ή όχι. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που είχε δώσει εντολή για περαιτέρω ανάκριση είχε εκδοθεί από τον Ιούλιο του 2014 και η κλήση προς τον κ. Γεωργίου πραγματοποιήθηκε τώρα. Στον κ. Γεωργίου απαγγέλθηκε η κατηγορία για ψευδή βεβαίωση του ελλείμματος του 2009 και για παράβαση καθήκοντος.

Πάντως, πρόκειται για μία υπόθεση που από την αρχή της είχε προκαλέσει αρνητικά σχόλια διεθνώς, καθώς η στατιστική κοινότητα παγκοσμίως και η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) έχουν επανειλημμένως τοποθετηθεί θετικά για την ποιότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων τα τελευταία χρόνια και για τη δουλειά που εκπονεί η ΕΛΣΤΑΤ.

Υπενθυμίζεται ότι η Συμβουλευτική Επιτροπή Ορθής Πρακτικής (ΣΟΕΠ) στην ετήσια έκθεσή της για το Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα είχε επισημάνει με αρνητικό τρόπο το γεγονός ότι διώκεται ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ. Αντιθέτως, στις αρχές Ιανουαρίου που είχε δημοσιευθεί η έκθεση, τα μέλη της Επιτροπής αποκάλυπταν ότι επιδιώχθηκε παρέμβαση από «στελέχη του Δημοσίου», στο τέλος του 2014, στο έργο της ΕΛΣΤΑΤ και σημείωναν ότι αυτό δείχνει πως υπάρχει ακόμη έλλειψη της επίγνωσης της πλήρους απρέπειας της προσέγγισης της ΕΛΣΤΑΤ με αυτόν τον τρόπο, σε αντίθεση με την Αρχή της επαγγελματικής ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ.

πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου