Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Έρχεται ρύθμιση αμνηστίας "μαύρων" κεφαλαίων

Τη νομιμοποίηση εσόδων από φοροδιαφυγή, τα οποία βρίσκονται στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, ετοιμάζει η κυβέρνηση προκειμένου να φέρει ζεστό χρήμα στο δημόσιο ταμείο αλλά και να καταφέρει να ανταπεξέλθει στις υψηλές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας των επόμενων μηνών.

Η ρύθμιση, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου θα καλύπτει όλες τις περιπτώσεις ποσών που δεν έχουν δηλωθεί και φορολογηθεί, όπως μετρητά που βρίσκονται κάτω από το στρώμα, καταθέσεις που βρίσκονται σε ελληνικές τράπεζες, καταθέσεις που βρίσκονται στο εξωτερικό καθώς και ποσά που έχουν τοποθετηθεί σε θυρίδες.

Μάλιστα, προκειμένου να νομιμοποιηθούν, δεν θα είναι υποχρεωτικός ο επαναπατρισμός των κεφαλαίων που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Η νομιμοποίηση θα γίνεται έναντι της δήλωσης των ποσών και της καταβολής κατ΄ αποκοπήν φόρου σε ένα ποσοστό (π.χ. 5% έως 10% του ποσού που δηλώνεται). Με αυτόν τον τρόπο αισιοδοξούν στο οικονομικό επιτελείο ότι σημαντικό μέρος των περίπου 70 έως 80 δισεκατομμυρίων ευρώ όπου έχουν κάνει τα τελευταία πέντε χρόνια φτερά από τις ελληνικές τράπεζες θα δηλωθούν προκειμένου να μπορούν τελικά να αξιοποιηθούν και από τους κατόχους τους.

Αρμόδια στελέχη του ΥΠΟΙΚ σημειώνουν ότι η ρύθμιση που θα έρθει θα καλύπτει και όσους βρίσκονται στις διάφορες λίστες της φοροδιαφυγής, αλλά δεν έχουν ακόμη εκδοθεί εντολές ελέγχου για το άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών και δεν έχει προχωρήσει ο φορολογικός έλεγχος. Η ρύθμιση πρόκειται να έρθει ενόψει της εφαρμογής του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί από τον Ιούνιο. Θα δοθεί έτσι η δυνατότητα σε όσους διαθέτουν μαύρο χρήμα να το δηλώσουν στο περιουσιολόγιο χωρίς να κινδυνεύουν στη συνέχεια από φορολογικό έλεγχο.

Να σημειωθεί ότι οι ρυθμίσεις επαναπατρισμού κεφαλαίων που έχουν κατά καιρούς θεσπιστεί στην Ελλάδα δεν έφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Θεσπίστηκε ρύθμιση τόσο το 2005 επί υπουργίας Γιώργου Αλογοσκούφη όσο και το 2010 επί υπουργίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Μάλιστα στην τελευταία ρύθμιση δινόταν δυνατότητα έκπτωσης από τον κατ΄ αποκοπήν φόρο εφόσον ο φορολογούμενος προχωρούσε με τα κεφάλαια που επαναπάτριζε στην αγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου ή ακινήτων.

πηγή: www.capital.gr /Του Σπύρου Δημητρέλη



Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου