Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Τι προτείνουν οι θεσμοί για να αποδεσμευτεί μέρος των δόσεων


Το οικονομικό επιτελείο έχει εστιάσει τις προσπάθειές του στο να καλύψει τις ανάγκες του Μαρτίου.        

Μια ύστατη προσπάθεια για να αποδεσμευτεί μέρος των δόσεων που εκκρεμούν γίνεται τις τελευταίες ώρες μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και των ελληνικών αρχών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί προτείνουν στην Αθήνα να περάσει από τη Βουλή τα πιο «ελαφριά» μέτρα της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου (όπως η ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη κ.λπ.), ώστε το επόμενο Eurogroup να εγκρίνει τη διάθεση των κερδών του ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων (SMPs), ύψους 1,9 δισ. ευρώ.

Οι προσπάθειες αυτές γίνονται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ρευστότητας του Δημοσίου που είναι σε άκρως οριακά επίπεδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τώρα έως το τέλος Απριλίου το κράτος χρειάζεται 4 δισ. ευρώ επιπλέον κεφάλαια από αυτά που διαθέτει, για να εξασφαλίσει πλήρως την εξυπηρέτηση όλων των υποχρεώσεων του Δημοσίου (εντός και εκτός της χώρας). Σύμφωνα με πληροφορίες, για να «κλείσει» ο Μάρτιος, το Δημόσιο χρειάζεται επιπλέον πόρους της τάξης του 1,7 δισ. ευρώ, ενώ για τον Απρίλιο οι προβολές δείχνουν ότι θα απαιτηθούν επιπρόσθετα κεφάλαια περίπου 2 δισ. ευρώ.

Στην παρούσα φάση το οικονομικό επιτελείο έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στο να καλύψει τις ανάγκες του Μαρτίου. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν δύο λύσεις που προωθεί το οικονομικό επιτελείο:

1. Να επιτρέψει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στις ελληνικές τράπεζες να αγοράσουν έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου μέχρι το όριο που είχαν στις 18 Φεβρουαρίου (περίπου 8 δισ. ευρώ). Εκτιμάται ότι εάν το όριο αυτό απελευθερωθεί, τότε μπορούν να αγοράσουν επιπλέον έντοκα γραμμάτια οι τράπεζες και ταυτόχρονα θα απεμπλακούν αντίστοιχου ύψους κεφάλαια από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), που μέσω του κοινού της κεφαλαίου (διαθέσιμα φορέων του Δημοσίου) έχει αγοράσει έντοκα γραμμάτια. Εφόσον αποδεσμευτούν τα κεφάλαια που έχει επενδύσει η ΤτΕ στα έντοκα, τότε το Δημόσιο θα μπορέσει να προχωρήσει σε επιπλέον βραχυπρόθεσμο δανεισμό (repos) από το κοινό κεφάλαιο, αντιμετωπίζοντας τα ταμειακά προβλήματα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας, θα ζητήσει αύριο από την ΕΚΤ να άρει αυτόν τον περιορισμό και να επιτραπεί στις ελληνικές τράπεζες να αγοράσουν έντοκα γραμμάτια με βάση το τι κατείχαν πριν από τις 18 Φεβρουαρίου.

2. Να επενδύσουν σε κρατικούς τίτλους τα ασφαλιστικά ταμεία και οι άλλοι φορείς του Δημοσίου τα διαθέσιμα που τηρούν σε εμπορικές τράπεζες. Εκτιμάται ότι πρόκειται για ένα ποσό της τάξης του 1-1,2 δισ. ευρώ που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί.

Πέραν αυτών, αξίζει να σημειωθεί ότι το Δημόσιο έχει προχωρήσει σε μια άτυπη στάση πληρωμών το τελευταίο διάστημα για να εξοικονομήσει πόρους, εκτός από τις δαπάνες μισθοδοσίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο από το οικονομικό επιτελείο όσο και από τον χώρο των πανεπιστημίων το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κάλεσε όλες τις πρυτανικές αρχές να αναστείλουν την εφαρμογή των προϋπολογισμών τους με μοναδική εξαίρεση την πληρωμή των εργαζομένων στα πανεπιστήμια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η οριακή κατάσταση των κρατικών ταμείων και η μη εύκολη εξεύρεση κεφαλαίων έχουν οδηγήσει την απόδοση του 3ετούς ελληνικού ομολόγου και πάλι στα επίπεδα του 20%.

πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ /ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου