Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Εξετάζεται ενιαίος συντελεστής για τον ΦΠΑ

Εξετάζεται ενιαίος συντελεστής για τον ΦΠΑ


Το σενάριο της καθιέρωσης ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ενώ προχωρά σε λίφτινγκ στη ρύθμιση των 100 δόσεων για τα χρέη σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου να ξεπεραστούν θέματα συνταγματικότητας.


Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο για την εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ ή δυο συντελεστών ΦΠΑ αντί για τρεις που ισχύουν σήμερα (6,5%, 13% και 23%), επισημαίνοντας ότι το όλο σύστημα των συντελεστών ΦΠΑ πρέπει να αλλάξει, «γιατί ο υψηλός συντελεστής είναι υπερβολικός».

Διευκρίνισε δε ότι «θα ήθελα μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 15% με 16% και τότε να δούμε τον εξορθολογισμό των χαμηλών συντελεστών και από επάνω προς τα κάτω και από κάτω προς τα επάνω. Η κατεύθυνση στην οποία θα ήθελα να προχωρήσουμε είναι να μειωθεί ο ΦΠΑ από το 23% περίπου στο 15-16% και τότε να μπορέσουμε να ακυρώσουμε πολλές από τις εξαιρέσεις και γενικότερα να υπάρξει μια σύγκλιση αλλά όχι προς τα πάνω...». Επίσης, σύμφωνα με τον υπουργό, μπορεί να μην υπάρχει μόνο ένας ενιαίος συντελεστής αλλά και ένας δεύτερος χαμηλότερος συντελεστής στον οποίο θα υπάγονται συγκεκριμένα αγαθά, π.χ. φάρμακα, διαμονή σε ξενοδοχεία, είδη πρώτης ανάγκης, εφημερίδες, βιβλία.

Σε κάθε περίπτωση, η υιοθέτηση της πρότασης για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ θα σημάνει την αύξηση του ΦΠΑ για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που υπάγονται στους συντελεστές 6,5% και 13% και τη μείωση του ΦΠΑ για όσα προϊόντα και υπηρεσίες υπάγονται στο 23%.

Στο μεταξύ, αλλαγές σε σχέση με το αρχικό σχέδιο επέρχονται στη ρύθμιση των 100 δόσεων, με τον υπουργό Οικονομικών να δηλώνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κούρεμα στο κεφάλαιο των οφειλών και δεν θα δοθεί φορολογική αμνηστία.

Συζητήσεις
Το νομοσχέδιο είναι σχεδόν έτοιμο και γίνονται συζητήσεις με τους εταίρους πριν λάβει την τελική του μορφή και κατατεθεί στη Βουλή και σύμφωνα με πληροφορίες οι αλλαγές που εξετάζονται προβλέπουν ότι θα υπάρχουν εξαιρέσεις για τους μεγάλους οφειλέτες και συγκεκριμένα θα εξαιρεθούν όσοι είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις οφειλές τους στην Εφορία. Επίσης δεν αποκλείεται να τεθεί όριο στο ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών που μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση, το οποίο όμως θα είναι πάντως μεγαλύτερο από το 1.000.000 ευρώ που ισχύει αυτήν τη στιγμή. Επίσης θα τεθούν και εισοδηματικά κριτήρια για τον αριθμό των δόσεων.

3/3/15
Πηγή: www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου