Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Στον αέρα οι δηλώσεις για φόρο εισοδήματος του 2015

Άλλος ένας «πονοκέφαλος» για το οικονομικό επιτελείο η, τουλάχιστον, δίμηνη καθυστέρηση στην έναρξη της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων
Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα για το νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Λίγες εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, αντιλαμβάνεται ότι η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων του 2015 βρίσκεται αυτή τη στιγμή κυριολεκτικά στον «αέρα».
Ενώ, βάσει νόμου, το ηλεκτρονικό σύστημα του Taxis θα έπρεπε να έχει ήδη ανοίξει από την 1η Φεβρουαρίου, προς το παρόν δεν έχουν εκδοθεί ούτε καν τα νέα έντυπα η τροποποίηση των οποίων είναι επιβεβλημένη δεδομένου ότι έχουν επέλθει σειρά αλλαγών στη φορολογική νομοθεσία.
Κι όχι μόνον αυτό: στα λογιστικά γραφεία των επιχειρήσεων, δεν έχει σταλεί ακόμη η εγκύκλιος που θα ξεκαθαρίζει με ποιο τρόπο θα αποσταλούν φέτος τα στοιχεία για τα εισοδήματα των μισθωτών στις εφορίες προκειμένου να γίνει η αυτόματη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων. Τα ασφαλιστικά ταμεία, δεν έχουν ακόμη ενημερώσει τις φορολογικές αρχές για τις αποδοχές των συνταξιούχων ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκεται και η αποστολή των στοιχείων των τόκων καταθέσεων από τις τράπεζες.
Με δεδομένο ότι από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί το νέο έντυπο, αλλά και από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η αποστολή των στοιχείων για τα εισοδήματα των μισθωτών θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες προκειμένου να συγκεντρώσει το υπουργείο Οικονομικών στοιχεία για 8,2 εκατομμύρια φορολογούμενους, το ρεαλιστικό σενάριο αυτή τη στιγμή είναι ότι το ηλεκτρονικό σύστημα θα ανοίξει μετά το Πάσχα όταν το 2014 –χρονιά κατά την οποία και πάλι καταλήξαμε να δίνουμε παρατάσεις για την υποβολή των δηλώσεων- το σύστημα είχε ανοίξει από τον Φεβρουάριο.
Αυτό σημαίνει ότι τα λογιστικά γραφεία θα έχουν στη διάθεσή τους περίπου εξήντα ημέρες για την υποβολή τουλάχιστον έξι εκατομμυρίων φορολογικών δηλώσεων. Το …έργο των παρατάσεων είναι εξαιρετικά πιθανό να το δούμε και φέτος κάτι που σημαίνει ότι εκατομμύρια φορολογούμενοι να καταλήξουν να φτάσουν στο γκισέ της εφορίας για να πληρώσουν τέλη Αυγούστου ή ακόμη και Σεπτέμβριο.
Η φετινή χρονιά, έχει δύο ιδιομορφίες σε σχέση με την περυσινή που λειτουργούν και οι δύο εις βάρος των εσόδων:
1. Οι επιχειρήσεις, ενώ υπέβαλαν δηλώσεις Απρίλιο, τώρα και αυτές θα κάνουν δηλώσεις τον Ιούνιο. Αυτό σημαίνει ότι θα λείψουν από τον φετινό προϋπολογισμό τα έσοδα που πέρυσι εισπράχτηκαν Μάιο και Ιούνιο.
2.Οι συνταξιούχοι, έχουν προκαταβάλει ένα μεγάλο μέρος από τον φόρο που τους αναλογεί καθώς από τον Αύγουστο του 2014 και μετά γίνεται παρακράτηση επί του αθροίσματος των συντάξεων (κύριων και επικουρικών) και όχι σε κάθε σύνταξη ξεχωριστά όπως γινόταν πριν τον Αύγουστο του 2014. Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος του φόρου, έχει ήδη παρακρατηθεί από πέρυσι.

πηγή: www.thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου