Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Μέχρι τρία χρόνια θα διαρκέσει η κρίση στην αγορά ακινήτων

Καμία προοπτική ανάκαμψης της αγοράς ακινήτων δεν διαβλέπουν οι επαγγελματίες του κλάδου, τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας εξαμηνιαίας έρευνας συγκυρίας που πραγματοποιεί το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ), το 90% των συμμετεχόντων στην έρευνα εκτιμά ότι η κρίση θα διαρκέσει τουλάχιστον για τα επόμενα 1-3 χρόνια, ενώ το 44,4% εκτιμά ότι η διάρκεια της ύφεσης θα είναι διάρκειας τουλάχιστον 2-3 ετών.
Αλλωστε, η υπερπροσφορά κατοικιών παραμένει βασικό πρόβλημα, καθώς εκτιμάται ότι ο αριθμός των απούλητων ακινήτων πανελλαδικά προσεγγίζει τις 250.000, χωρίς να καταγράφεται κάποια επιτάχυνση του ρυθμού απορρόφησής τους. Ως εκ τούτου, το 94,4% των ειδικών της αγοράς θεωρεί ότι υπάρχει υπερπροσφορά κατοικιών. Σύμφωνα με την ανάλυση του επιστημονικού υπεύθυνου της έρευνας και τέως επικεφαλής του Τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου, κ. Επαμεινώνδα Πανά, «μόνιμο πρόβλημα της αγοράς είναι το δημογραφικό ζήτημα, το οποίο, σε συνδυασμό με το υψηλό απόθεμα απούλητων κατοικιών, καταδικάζει την αγορά σε αδιέξοδο».
Ενδεικτικό της πτώσης που έχει συντελεστεί στην αγορά είναι και το ότι για να επανέλθει η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο επίπεδο του 2005 (μετρούμενη με βάση τον όγκο), που ήταν και το τελευταίο έτος ανόδου της οικοδομής, θα πρέπει να καταγράψει σωρευτική άνοδο της τάξεως του 616,4%, κάτι που θα απαιτούσε πάνω από οκτώ χρόνια, ακόμη κι αν η ανάκαμψη της αγοράς ξεκινούσε σήμερα. Σύμφωνα με τον κ. Πανά, «γεγονός είναι ότι οι πρακτικές που εφαρμόζονται ειδικά στην κτηματαγορά, με διάφορους φόρους, δεν την τονώνουν, αντιθέτως, την οδηγούν σε κατάρρευση, ιδίως αν συνυπολογιστούν και άλλοι αρνητικοί παράγοντες, όπως η υψηλή ανεργία, η έλλειψης τραπεζικής χρηματοδότησης και η αρνητική ψυχολογία που κυριαρχεί μεταξύ των νοικοκυριών.

Ως εκ τούτου, αν και καταγράφεται μια μικρή βελτίωση των προσδοκιών των επαγγελματιών για το προσεχές εξάμηνο, συγκριτικά με το εξάμηνο που προηγήθηκε, η πραγματικότητα παραμένει ιδιαίτερα ζοφερή.

Ειδικότερα, το 66,2% των ειδικών εκτιμά ότι θα υπάρξει μείωση των τιμών πώλησης των κατοικιών κατά τους επόμενους έξι μήνες. Εξ αυτών, το 10% κάνει λόγο για πιθανότητα απότομης μείωσης, ενώ το υπόλοιπο 56,2% θεωρεί ότι η πτώση θα είναι συγκρατημένη, ποσοστό μειωμένο σε σχέση με το αντίστοιχο της προηγούμενης συγκυρίας (65,8%). Επίσης, το 31,1% εκτιμά ότι οι τιμές θα παραμείνουν σταθερές, ποσοστό μεγαλύτερο σε σύγκριση με το αντίστοιχο της προηγούμενης συγκυρίας (19,1%). Οσον αφορά τις αγοραπωλησίες, το 57,4% των ειδικών κάνει λόγο για χαμηλότερες πωλήσεις κατοικιών, έναντι 58,7% που ανέφερε το ίδιο πριν από έξι μήνες. Αντίστοιχα, εκείνοι που εκτιμούν ότι οι πωλήσεις θα αυξηθούν διαμορφώνονται σε 19,2% του συνόλου, έναντι ποσοστού 16,1% κατά την προηγούμενη συγκυρία.

Εν τω μεταξύ, χθες, η Ομοσπονδία Μεσιτών Ελλάδος (ΟΜΑΣΕ) προχώρησε στην πρώτη της δημόσια τοποθέτηση αναφορικά με τις προσδοκίες της από τη νέα κυβέρνηση, προκειμένου να επιστρέψει η αγορά ακινήτων σε τροχιά ανάπτυξης και να μειωθεί η ανεργία στον κλάδο. Μεταξύ άλλων, η ΟΜΑΣΕ αναφέρεται στην ανάγκη μείωσης των αντικειμενικών αξιών και κατάργησης των συντελεστών εμπορικότητας, καθιερώνοντας στη θέση τους ένα μοναδικό συντελεστή εμπορικότητας για όλες τις περιοχές της τάξεως του 30%.

Αναφορικά με τον νέο φόρο ακινήτων, η ΟΜΑΣΕ ζητεί αυτός να είναι κλιμακωτός, ώστε να πληρώνουν όλοι και από λίγο και ιδιαίτερα χαμηλός σε αυτούς οι οποίοι αποδεδειγμένα έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα ή είναι άνεργοι. Επίσης, ζητείται ο φόρος ακινήτων να υπολογίζεται ανά ακίνητο και όχι στο άθροισμά τους, ενώ δεν θα πρέπει να πληρώνεται καθόλου φόρος για τα οικόπεδα, τα αγροτεμάχια, τα ημιτελή ακίνητα και όσα δεν ηλεκτροδοτούνται.

πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ /ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου