Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: Συνταγματικοί οι περιορισμοί στις συντάξεις άγαμων θυγατέρων

Συνταγματικές έκρινε το 3ο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου τις διατάξεις που θέτουν περιορισμούς στη χορήγηση συντάξεων στις άγαμες ενήλικες θυγατέρες των ενστόλων
Συγκεκριμένα, με τον νόμο 3865/2010 θεσπίστηκαν πρόσθετοι περιορισμοί σε σχέση με το προγενέστερο καθεστώς και τέθηκαν αυστηρότερες προϋποθέσεις για τη θεμελίωση του δικαιώματος σύνταξης στις άγαμες θυγατέρες των στρατιωτικών, οι οποίες ανάγονται στην οικονομική κατάστασή τους (εισόδημα) και την προσωπική τους κατάσταση (ηλικία, ασφάλιση για σύνταξη σε οργανισμό κύριας ασφάλισης, κ.λπ.). Μια από τις ρυθμίσεις αυτές προβλέπει ότι για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος αναγκαία είναι η συμπλήρωση του 50ού έτους της ηλικίας τους κατά την 31.12.2010.
Τα νέα κριτήρια συνταξιοδότησης ελήφθησαν υπό το πρίσμα των νεότερων κοινωνικοοικονομικών καταστάσεων και δημοσιονομικών αναγκών.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε ότι η νομοθέτηση των νέων κριτηρίων δεν παραβιάζει το άρθρο 4 παράγραφος 1 του Συντάγματος, το οποίο καθιερώνει την ισότητα των Ελλήνων ενώπιον του νόμου.
Τους δικαστές απασχόλησε περίπτωση 46χρόνης άγαμης κόρης στρατιωτικού, της οποίας ο πατέρας απεβίωσε το 2011. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν ενέκρινε την χορήγηση της σύνταξης, καθώς δεν είχε συμπληρώσει το 50ο έτος της ηλικίας της κατά την 31η Δεκεμβρίου 2010, όπως προέβλεπε ο νόμος 3865/2010.
Ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η 46χρονη υποστήριξε, μεταξύ των άλλων, ότι ο επίμαχος νόμος είναι αντίθετος στην συνταγματική αρχή της ισότητας, καθώς αντιμετωπίζει «αδικαιολόγητα δυσμενώς» τις άγαμες θυγατέρες που δεν είχαν συμπληρώσει το 50ο έτος της ηλικίας τους κατά την 31.12.2010 και οι οποίες για το λόγο αυτό και μόνο αποκλείστηκαν από τη λήψη της σύνταξης

πηγή: www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου