Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

ΠΣΕ: Ιστορικό ρεκόρ εισπράξεων από εξαγωγές

ΠΣΕ: Ιστορικό ρεκόρ εισπράξεων από εξαγωγές

Την καλύτερη ιστορικά επίδοση, σε όρους εσόδων, από εξαγωγές προϊόντων κατέγραψε η Ελλάδα το 2014, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, επί των στοιχείων που εξέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδας για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.


Ειδικότερα, τα έσοδα από τις εξαγωγές αγαθών ανήλθαν για πρώτη φορά στα 23,64 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 4,9% σε σχέση με το 2013. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό κάλυψης 87% επί της συνολικής αξίας των εξαγόμενων προϊόντων - επίδοση που επίσης αποτελεί ρεκόρ της τελευταίας τριετίας. Σημειώνεται ότι το ποσοστό κάλυψης των εσόδων προς τις πραγματοποιηθείσες εξαγωγές είχε διαμορφωθεί στο 81,7% το 2013.

Η ενίσχυση του ρυθμού εισπράξεων-εσόδων αποδίδεται στις καλύτερες των αναμενόμενων επιδόσεις του περασμένου Δεκεμβρίου, με την αύξηση κατά 8,33% - στα 2,01 δισ. ευρώ - σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2013. Μάλιστα, τα έσοδα του Δεκεμβρίου εμφανίζουν ποσοστό κάλυψης της τάξης του 92% της συνολικής αξίας των εξαγόμενων προϊόντων για τον ίδιο μήνα.

Όπως σημειώνει ο ΠΣΕ, επικαλούμενος διεθνείς έρευνες, οι Έλληνες εξαγωγείς αναγκάζονται ακόμη να παραχωρούν μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια αποπληρωμής των εξαγωγών τους, σε σχέση με τους εξαγωγείς της Δυτικής Ευρώπης (66 ημέρες, έναντι 52 ημερών του δυτικοευρωπαϊκού μέσου όρου).

Μάλιστα, για το 22% των ελληνικών εξαγωγών η εξόφληση-αποπληρωμή ολοκληρώνεται 90 μέρες μετά την αποστολή του προϊόντος στο εξωτερικό. Ετησίως ποσοστό 0,2% των συνολικών εξαγωγών καθίσταται ανείσπρακτο.

πηγή: www.dealnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου