Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Καταθέσεις, δάνεια, συναλλαγές στο στόχαστρο των φοροελέγχων

Καταθέσεις, δάνεια, συναλλαγές στο στόχαστρο των φοροελέγχων

Νέες μέθοδοι πάταξης της φοροδιαφυγής έρχονται στην επιφάνεια, καθώς η Γενική Γραμματεία θα έχει πρόσβαση εκτός από τα στοιχεία των καταθέσεων των φορολογουμένων και στα στοιχεία δανείων.

Το Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών, το ηλεκτρονικό μάτι των ελεγκτών στις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών σχεδιάζεται επεκτείνεται και σε συναλλαγές δανειακών προϊόντων, σφίγγοντας τον κλοιό έναντι των φοροφυγάδων.

Σύμφωνα με τους στόχους που περιγράφονται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΓΓΔΕ το ηλεκτρονικό μάτι θα επεκταθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015 σε όλες τις δανειακές συναλλαγές και έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015 και σε όλα τα χρηματιστηριακά προϊόντα.

Παράλληλα, έως το τέλος του έτους ενεργοποιείται και το Μητρώο των off shore εταιρειών ενώ προωθείται και η ενεργοποίηση αυτοματοποιημένου συστήματος διαχείρισης και είσπραξης οφειλών.

Μάλιστα μέσα στο έτος θα χτυπήσει τηλέφωνο περισσότερους από 100.000 φορολογούμενους για να τους υπενθυμίσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις ενώ σχεδιάζεται και αυτοματοποιημένο σύστημα μηνιαίας υπενθύμισης «υποχρεώσεων» μέσω e mail.

Οι έλεγχοι των Εφοριών

Θα πραγματοποιηθούν μεταξύ άλλων 400 πλήρεις και 500 μερικοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις. Το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων έχει στόχο να βεβαιώσει έσοδα πάνω από 2,925 δισ. ευρώ φέτος.
Επιπλέον θα διεξαχθούν:

-900 ελέγχοι φορολογουμένων μεγάλου πλούτου στους οποίους περιλαμβάνονται υποθέσεις φορολογουμένων με εμβάσματα, μεγάλη ακίνητη περιουσία, οφ σορ και άλλοι «μεγάλοι» οι οποίοι βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής. Το ΚΕΦΟΜΕΠ ( Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου) στόχο έχει να βεβαιώσει φόρους αυξημένους κατά 30% σε σχέση με το 2014, επομένως περισσότερα από 325 εκατ. ευρώ και να εισπράξει περισσότερα από 77 εκατ. ευρώ.

-2.000 έλεγχοι φορολογίας κεφαλαίου από τις Δ.Ο.Υ

-15.000 έλεγχοι πρόληψης από τις Δ.Ο.Υ σε κλάδους ή επιχειρήσεις με υψηλή παραβατικότητα

-5.000 προληπτικοί έλεγχοι από την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων με διαφορές προς καταλογισμό τουλάχιστον 1,5 εκατ. ευρώ

Παράλληλα επιδιώκεται ολοκλήρωση τουλάχιστον 200 υποθέσεων έρευνας φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου από την ΥΕΔΔΕ από τις οποίες 40 να αφορούν απάτη ΦΠΑ και αύξηση κατά 400% των εντοπιζομένων διαφυγόντων εσόδων από τη διενέργεια ερευνών της ΥΕΔΔΕ σε σχέση με το 2014.

-Η ΓΓΔΕ θέτει στόχο είσπραξης τουλάχιστον 1,7 δισ. ευρώ από τις συσσωρευμένες οφειλές έως το 2014 και επιπλέον 25% από τα νέα ληξιπρόθεσμα που θα δημιουργηθούν φέτος.

27/2/15
Πηγή: www.news.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου