Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

ΠΡΟΣ ΝΕΑ ΠΕΡΑΙΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

Σχέδιο άμεσης ανάκαμψης των εσόδων, με μια νέου τύπου «περαίωση» για περισσότερους από 400.000 φορολογούμενους , εγκλωβισμένους στις ουρές των δικαστηρίων, θέλει να εφαρμόσει η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαϊδου.
Στόχος είναι η άμεση είσπραξη όσο το δυνατό περισσότερων χρημάτων από τα 15 δισ. ευρώ βεβαιωμένων φόρων που λιμνάζουν στις δικαστικές αίθουσες προκειμένου να πάρουν ανάσα τα έσοδα μετά και τη νέα υστέρηση κατά 700 εκατ. ευρώ που σημειώθηκε τον Ιανουάριο.
Όχημα εισπράξεων, ο «εξωδικαστικός συμβιβασμός». Το σχέδιο είναι έτοιμο αλλά για να τεθεί σε εφαρμογή πρέπει να εγκριθεί από την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη.
Προβλέπει, καταβολή του αρχικού κεφαλαίου ακόμα και με δόσεις και «κούρεμα» των προσαυξήσεων έως και στο ένα τρίτο. Ενσωματώνει παράλληλα, δικλείδες ασφαλείας για υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής που δεν θα επιτρέπουν συνειρμούς για συγχωροχάρτια σε καραμπινάτους φοροφυγάδες.
Τα λεφτά που μπορεί να φέρει άμεσα στο ταμείο πολλά. Όπως έδειξε πρόσφατη μελέτη του ΣΕΒ, στις δικαστικές αίθουσες εκκρεμούν περισσότερες από 400.000 φορολογικές υποθέσεις και στις μισές από αυτές δεν έχει καν οριστεί δικάσιμος.
Ο μέσος χρόνος αναμονής για υποθέσεις ΦΠΑ φτάνει τα 9,3 χρόνια, ενώ συνολικά για τις φορολογικές υποθέσεις η μέση αναμονή αγγίζει τα 5,3 χρόνια.
Όσο η υπόθεση δεν εκδικάζεται, τρέχουν τόκοι, προσαυξήσεις και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και πανωτόκια.
Παρ' ότι η μέση επιβάρυνση των επιχειρήσεων κυμαίνεται από 7% έως και 52% επί της συνολικής αμφισβητούμενης διαφοράς, πηγές της ΓΓΔΕ με γνώση των στοιχείων αναφέρουν ότι υπάρχουν περιπτώσεις εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων στα δικαστήρια, με τόκους, πανωτόκια και προσαυξήσεις έως και 500% στο αρχικό κεφάλαιο.
«Αυτά τα χρήματα είναι αδύνατο να εισπραχθούν στο μεγαλύτερο μέρος τους» αναφέρουν οι ίδιες πηγές, σημειώνοντας ότι ενδεχόμενος εξωδικαστικός συμβιβασμός πέρα από έσοδα στα ταμεία του δημοσίου θα έδινε και σημαντική ανάσα στην αγορά.


πηγή: www.newsbomb.gr                                             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου