Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

«Ποδαρικό» το 2015 με αυξήσεις μισθών - Ποιες εταιρείες ανακοίνωσαν αυξήσεις, bonus και οικονομικές παροχές

Παραμονές Πρωτοχρονιάς ο διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής καπνοβιομηχανίας Καρέλια, Ανδρέας Γ. Καρέλιας, ανακοίνωσε την παροχή bonus από 700 – 3.200 ευρώ και την αύξηση των μισθών κατά 100 ευρώ μεικτά από 1ης Ιανουαρίου στους εργαζομένους της καπνοβιομηχανίας του.

Οι τελευταίες έκτακτες οικειοθελείς παροχές, αλλά και η αύξηση των μισθών που ανήγγειλε σε ετήσια βάση, αναμένεται να ξεπεράσουν το ποσόν των 2.850.000 ευρώ, το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο ποσόν που έχει δώσει ποτέ η εταιρεία. Η περίπτωση της Καπνοβιομηχανίας Καρέλια δεν είναι η μοναδική. Αυξήσεις μισθών από 0,5% έως 2% και την καταβολή... πριμ (ανάλογα με τις πωλήσεις ή τα κέρδη) έχουν συμφωνήσει, με κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα «κλείνοντας» -έστω και συμβολικά- τον «κύκλο» των μεγάλων μειώσεων (έως και 40%) οι οποίες έγιναν την τελευταία τριετία «υπό την πίεση» του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, της εσωτερικής υποτίμησης, του περιορισμού του κύκλου των εργασιών και της... ύφεσης στην ελληνική οικονομία.

Αύξηση 1% στους μισθούς ή, εναλλακτικά, πριμ στους εργαζομένους την 1/1/2015, με βάση τα αποτελέσματα του 14, προβλέπουν επιχειρησιακές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί. Ενδεικτικά, στο Athens Plaza σε περίπτωση μεικτού κερδοφόρου αποτελέσματος, θα μοιραστούν τα πρώτα 100.000 ευρώ εξίσου σε όλο το προσωπικό, ενώ αν υπάρξει επιπλέον καθαρό κέρδος θα μοιρασθεί το 10%, στο Athens Ledra θα δοθεί αύξηση 1% το 2015, ενώ η Καβάλα Oil σε αντιστάθμισμα της μείωσης κατά 6,1% των μισθών θα δώσει ένα μεικτό μισθό, εφόσον τα έσοδα από την πώληση αργού πετρελαίου και θείου ξεπεράσουν τα 80 εκατ. δολάρια
.

Τα πριμ παραγωγικότητας που είχαν καθιερώσει ενισχύουν, τέλος, και άλλες επιχειρήσεις (όπως οι L Oreal Hellas με ποσοστά επί των πωλήσεων, η Ελληνική Ζυθοποιία, ορίζοντας ως βάση υπολογισμού του κινήτρου τα 652 ευρώ για τους εργαζομένους στην Αθήνα και τα 697 ευρώ για τους εργαζομένους στο Μοσχοχώρι Λαμίας, η Εταιρεία Παροχής Φυσικού Αερίου Θεσσαλίας με την πρόβλεψη, από την 1η Απριλίου του 2015, νέου επιδόματος αξιολόγησης της απόδοσης των εργαζομένων κ.ά.).

Αναδρομική αύξηση από την 1η Ιουλίου των βασικών μισθών και ημερομισθίων κατά 1% και από την 1η Ιανουαρίου του 2015 κατά 1,5%, προβλέπει η νέα επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας που υπέγραψαν η Ιονική Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις.

Με βάση την επιχειρησιακή σύμβαση που υπέγραψαν διοίκηση και εργαζόμενοι, η Johnson & Johnson Hellas, θα προχωρήσει σε αυξήσεις των αποδοχών των εργαζομένων για το 2015. Ειδικότερα προβλέπεται ότι για το 2015 η αύξηση ορίζεται σε 30 ευρώ μικτά στον ονομαστικό μισθό με ισχύ από 1/1/2015.

Επίσης σε περιπτώσεις προσλήψεων προσωπικού με συμβάσεις στην Johnson & Johnson Hellas θα υπάρχει μια δοκιμαστική περίοδος 3 εξαμήνων, μετά την παρέλευση της οποίας θα γίνεται η σύμβαση αορίστου χρόνου αν και εφόσον ο εργαζόμενος κριθεί κατάλληλος για την θέση εργασίας.

Καμία μείωση μισθών για το 2014, αυξήσεις 3% για όσους παίρνουν μισθό μέχρι 1.200 ευρώ και την εξέταση νέων αυξήσεων σε όλους από το 2015.... αλλά και 150 κιβώτια μπύρας προβλέπει η επιχειρησιακή σύμβαση που υπέγραψαν οι εργαζόμενοι με την διοίκηση της Μύθος Ζυθοποιϊας. Ειδικότερα η επιχειρησιακή σύμβαση που υπεγράφη την 1 Σεπτεμβρίου και έχει διάρκεια μέχρι τέλος του 2014 προέβλεπε ότι οι μέχρι σήμερα καταβαλλόμενοι μικτοί μισθοί του απασχολούμενου προσωπικού θα παραμείνουν σταθεροί. Επίσης η εταιρεία προχώρησε στην πρόσληψη εργαζομένων με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου ενώ όσοι εργαζόμενοι δεν έλαβαν μπόνους μέσα στο 2014 τους χορηγήθηκε μπόνους ύψους 500 ευρώ (μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου), ως αναγνώριση της συμβολής τους στην επίτευξη των οικονομικών στόχων της εταιρείας για το 2013. Σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται στις παραγωγικές εγκαταστάσεις της εταιρίας τους δόθηκε τον Δεκέμβριο δωροεπιταγή ίση με το γινόμενο των μηνών απασχόλησης τους στην εταιρεία προς 5 ευρώ ανά μήνα, ενώ σε όσους εργαζόμενους ο μισθός δεν υπερβαίνει το συνολικό των 1.200 ευρώ θα χορηγηθεί αύξηση στον συμφωνημένο μηνιαίο μισθό τους όση με ποσοστό 3% από 1/1/2014 και 3% από 1/6/2014 (αναδρομικά). Παράλληλα η εταιρεία έχει την πρόθεση να συζητήσει με το Σωματείο για την χορήγηση αυξήσεων επί των βασικών αποδοχών των μελών του που απασχολούνται με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου για το 2015. Το ύψος των αυξήσεων θα πρέπει να συναρτάται με τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας κατά το 2014.    

πηγή: xrimatistirio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου