Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Forbes: Τα ΜΜΕ παραπληροφορούν για την Ελλάδα

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης διαστρεβλώνουν δηλώσεις και προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, στέλνοντας λάθος μηνύματα στους ευρωπαίους ηγέτες, γράφει στο Forbes η Frances Coppola. Η συνάντηση Βαρουφάκη-Ντάισελμπλουμ, και τι πραγματικά έλεγε το email του Τσίπρα στο Bloomberg.                               
 
Το επίπεδο της παραπληροφόρησης αναφορικά με τη νέα κυβέρνηση, που διαδίδεται από τα μέσα ενημέρωσης παγκοσμίως, είναι απίστευτο. γράφει το Forbes.
Την Παρασκευή, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης υποτίθεται ότι αρνήθηκε να συνεργαστεί με την «τρόικα» του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό που έκανε όμως στην πραγματικότητα ήταν να αρνηθεί να συνεργαστεί με τους επιτηρητές που ορίστηκαν από αυτούς τους τρεις θεσμούς για να επιβάλουν το πρόγραμμα λιτότητας, το οποίο προοδευτικά καταστρέφει την ελληνική οικονομία.
Επίσης, την Παρασκευή, η άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να δεχθεί άλλα δάνεια διάσωσης «μεταφράστηκε» ως πρόθεση να κηρύξει χρεοστάσιο. Πρόκειται για μια αδικαιολόγητη υπόθεση. Η Ελλάδα δεν θέλει να δεχθεί άλλα δάνεια διάσωσης, διότι είναι αντιπαραγωγικά για μια χρεοκοπημένη χώρα. Όμως θέλει να αναδιαπραγματευτεί τα χρέη της, και όχι να κηρύξει χρεοστάσιο.

Τώρα μας λένε πως ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει πίσω στην «αρχική απείθειά» του. Σε αποκλειστικό του θέμα, το Bloomberg μετέδωσε πως ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έστειλε email στο οποίο δεσμεύονταν ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα χρέη της στο ΔΝΤ και στην ΕΚΤ. Το πλήρες κείμενο είναι αυτό:
«Οι διαβουλεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους μας έχουν μόλις ξεκινήσει
Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, είμαι απολύτως βέβαιος ότι σύντομα θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη.
Καμιά πλευρά δεν επιδιώκει τη σύγκρουση και δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.
Η υποχρέωσή μου να σεβαστώ την καθαρή εντολή του ελληνικού λαού για τέλος της λιτότητας και επιστροφή σε μία αναπτυξιακή ατζέντα, σε καμιά περίπτωση δεν περιλαμβάνει τη μη εκπλήρωση των δανειακών μας υποχρεώσεων μας απέναντι στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ.
Αντιθέτως, αυτό που σημαίνει είναι ότι χρειαζόμαστε χρόνο ώστε να αναπνεύσουμε και να δημιουργήσουμε το δικό μας μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης, το οποίο –μεταξύ άλλων- θα ενσωματώνει τους στόχους των πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και των ριζικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους.
Είμαι πεπεισμένος ότι μία συμφωνία σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας, αφού το κοινό μας συμφέρον είναι η οικονομική σταθερότητα και η ανάκαμψη για το κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη».
Αυτό δεν μου μοιάζει με συνθηκολόγηση. Επικεντρωνόμενο μόνο στην δέσμευσή του να ανταποκριθεί στις δανειακές υποχρεώσεις έναντι του ΔΝΤ και της ΕΚΤ (το ενδιαφέρον είναι ότι δεν αναφέρεται στις δανειακές υποχρεώσεις έναντι άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων), το Bloomberg έχασε τελείως το βασικό μήνυμα του Τσίπρα. Ο Τσίπρας στην πραγματικότητα κάλεσε τις κυβερνήσεις και τους θεσμούς της ευρωζώνης να στηρίξουν τις πολιτικές του κόμματός του.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η θέση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συνοψιστεί ως εξής:
-Η Ελλάδα δεν έχει πρόθεση να φύγει από την ευρωζώνη ή την Ευρωπαϊκή Ένωση. (Όμως άλλοι μπορούν να την αναγκάσουν να φύγει).
-Η Ελλάδα δεν έχει πρόθεση να κηρύξει χρεοστάσιο στα δάνειά της έναντι των πρωταρχικών επίσημων πιστωτών. (Όμως μπορούν να την αναγκάσουν άλλοι).
-Η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στην επιδίωξη πολιτικών που προωθούν την οικονομική σταθερότητα και ανάκαμψη στην Ευρώπη. (Άλλοι όμως μπορεί να μην είναι).
Η «μπάλα» όχι μόνο δεν είναι στο «γήπεδο» της ελληνικής κυβέρνησης, όπως άφησε να εννοηθεί ο Ντάισελμπλουμ, αλλά αντιθέτως το αίτημα του Τσίπρα για στήριξη την ξανάστειλε πίσω στο γήπεδο της Ευρώπης.
Είναι απαραίτητο τώρα οι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις –και οι θεσμοί της ΕΕ- να δείξουν την ίδια προσήλωση στο μέλλον της Ευρώπης που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ στο email αυτό. Η άρνηση να εξεταστεί η αναδιάρθρωση χρέους και οι απαιτήσεις για συνέχιση των «μεταρρυθμίσεων» της τρόικας παρά τις καταστροφικές οικονομικές τους συνέπειες, δεν κάνουν τίποτα για να καλλιεργήσουν την ευρωπαϊκή ενότητα. Και ενέργειες που θα είχαν ως αποτέλεσμα μια χρεοκοπία της Ελλάδας και έξοδό της από την ευρωζώνη, την υπονομεύουν.
Το μέλλον όχι μόνο του ευρώ αλλά και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαρτάται από την προθυμία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και θεσμών να διαπραγματευτούν ένα New Deal για την Ελλάδα και τις άλλες προβληματικές χώρες. Σειρά σου τώρα ΕΕ.

πηγή: euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου