Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

15.000 που έστειλαν λεφτά στο εξωτερικό καλούνται για νέα φορολογική δήλωση

Δεκαπέντε χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι έστειλαν χρήματα στο εξωτερικό την τελευταία τριετία τα οποία όμως δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους έχει εντοπίσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Πρόκειται για φορολογούμενους οι οποίοι περιλαμβάνονται στη λίστα των 54.000 καταθετών οι οποίοι έστειλαν χρήματα στο εξωτερικό φοβούμενοι για τον κίνδυνο πτώχευσης της χώρας και επιστροφής στη δραχμή.

Η συγκεκριμένη λίστα δόθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος στο υπουργείο Οικονομικών σε ηλεκτρονική μορφή και προωθήθηκε στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) για τη διενέργεια διασταυρώσεων.

Η ΓΓΠΣ προχώρησε στην δημιουργία ενός αλγόριθμου συστατικά του οποίου είναι το ύψος του εμβάσματος, το δηλωθέν εισόδημα την τελευταία δεκαετία, οι δαπάνες που έχει δηλώσει ο φορολογούμενος καθώς και οι τεκμαρτές δαπάνες του.

Το αποτέλεσμα από το «τρέξιμο» της συγκεκριμένης διασταύρωσης ήταν να εντοπιστούν περίπου 15.000 φορολογούμενοι που εμφανίζουν πολύ υψηλά εμβάσματα σε σχέση με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους. Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις που το έμβασμα είναι χιλιαπλάσιο του δηλωθέντος εισοδήματος.

Οι 15.000 φορολογούμενοι μελετάται από το υπουργείο Οικονομικών να κληθούν με προσωπικές επιστολές προκειμένου να προσέλθουν στην εφορία και να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις καταβάλλοντας πρόσθετους φόρους. Εφόσον αρνηθούν ή δεν ανταποκριθούν στην πρόσκληση τα στοιχεία τους θα προωθηθούν στις ελεγκτικές υπηρεσίες για τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου όπου κινδυνεύουν να πληρώσουν πολλαπλάσια ποσά σε σχέση με αυτά που προκύπτουν από την τροποποιητική δήλωση.



Πηγή:www.capital.gr


Τρεις δισκέτες-φωτιά με χιλιάδες ονόματα και διευθύνσεις πολιτών που έστειλε την τριετία 2009-2011 εμβάσματα πάνω από 100.000 ευρώ ο καθένας και μέχρι 100.000.000 ευρώ, και τα οποία δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές τους δηλώσεις έχει στα χέρια του το υπουργείο Οικονομικών.

Η επιχείρηση εντοπισμός του «μαύρου χρήματος» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ήδη το ΣΔΟΕ έχει καταρτίσει την πρώτη λίστα με 500 φορολογούμενους που φυγάδευσαν στο εξωτερικό ποσά άνω των 2.000.0000 ευρώ ο καθένας.

Αποκλίσεις από το δηλωθέν εισόδημα που αγγίζουν και τα… 2,5 εκ. ευρώ!

«Οι αποκλίσεις μεταξύ των εμβασμάτων και των δηλωθέντων στην εφορία εισοδημάτων είναι τεράστιες και σε πολλές περιπτώσεις προκλητικές, αφού η ψαλίδα φθάνει μέχρι και 2.500.000 ευρώ», έλεγε χαρακτηριστικά αρμόδιος παράγοντας χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες, αφού η υπόθεση θεωρείται από το υπουργείο Οικονομικών ως «άκρως απόρρητη και εμπιστευτική».

Σύμφωνα πάντως με έγκυρες πληροφορίες, στη λίστα υπάρχουν ονόματα ελευθέρων επαγγελματιών, επιχειρηματιών, αγροτών αλλά και στελεχών της δημόσιας διοίκησης που τα δηλωθέντα εισοδήματά τους απέχουν παρασάγγας από το ύψος των εμβασμάτων και των καταθέσεών τους σε ελληνικές και ξένες τράπεζες.

Η καυτή λίστα προέκυψε έπειτα από διασταυρώσεις που πραγματοποίησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων στα εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ και τις φορολογικές δηλώσεις με βάση αντικειμενικά κριτήρια και παραμέτρους που τέθηκαν στο σύστημα.

Την ίδια ώρα «βροχή» πέφτουν τα αιτήματα του ΣΔΟΕ στις τράπεζες για άνοιγμα λογαριασμών υπόπτων για φοροδιαφυγή. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί πάνω από 5.000 αιτήματα στην Ένωση Τραπεζών και έχουν ολοκληρωθεί 210 υποθέσεις από τις οποίες έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα και φόροι πάνω από 650 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΣΔΟΕ, μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν ελεγχθεί 2.000 υποθέσεις.

Ο άνεργος με τις 500.000 και ο «αμαρτωλός» ιερέας

Εμβρόντητοι από την τεράστια φοροδιαφυγή αλλά και από κόλπα των επιτήδειων για να ξεφύγουν από την Εφορία αποκρύπτοντας εισοδήματα ακόμα και εκατομμυρίων ευρώ έχουν μείνει οι ελεγκτές που ψάχνουν στα άδυτα των εμβασμάτων και των τραπεζικών καταθέσεων για μαύρο χρήμα.

Υπάρχουν περιπτώσεις που «δεν μπορεί να συλλάβει ανθρώπινος νους» έλεγε πηγή αναφέροντας για παράδειγμα φορολογούμενο ο οποίος τα τελευταία τρία χρόνια εμφανίζεται ως άνεργος στην Εφορία και ο οποίος διατηρούσε τραπεζικό λογαριασμό 500.000 ευρώ.

Άλλο κραυγαλέο κρούσμα με συνταξιούχο που σύμφωνα με τις φορολογικές του δηλώσεις ελάμβανε την κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ, αλλά πέρυσι απέστειλε έμβασμα 150.000 ευρώ σε τράπεζα της Αυστραλίας.

Άλλα «λαμπρά» παραδείγματα είναι μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα διατηρούσε λογαριασμό καταθέσεων ύψους 45 εκατ. ευρώ ενώ τα ετήσια εισοδήματα που εμφάνιζε στην εφορία ήταν 50.000 ευρώ και μεγαλοαγρότης, που την τελευταία δεκαετία το σύνολο των δηλωθέντων εισοδημάτων του ήταν 110.000 ευρώ, διατηρούσε πλήθος τραπεζικών λογαριασμών στην Ελλάδα και το εξωτερικό ύψους άνω των 10 εκατ. ευρώ.

Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις φορολογουμένων που αποδέχονται χωρίς δεύτερη κουβέντα ότι έχουν παρανομήσει και μάλιστα έρχονται σε συμφωνία με τις ελεγκτικές αρχές καταβάλλοντας ποσά πρόσθετου φόρου ακόμα και άνω του εκατομμυρίου ευρώ…

Πηγή: Έθνος της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου